Članak

I Bijela kuća zabranjuje TikTok

Ova zabrana dolazi četiri dana nakon što je Evropska komisija naredila svojim službenicima da uklone TikTok sa službenih i privatnih mobitela.

(Patria) - Aplikacija za dijeljenje video sadržaja u vlasništvu kineske kompanije Byte Dance, TikTok, našla se na udaru američkih zakonodavaca koji je smatraju prijetnjom nacionalnoj sigurnosti te je njeno korištenje krajem decembra već zabranjeno na svim službenim uređajima u nadležnosti Zastupničkog doma SAD-a.

Direktorica Ureda Shalanda Young od saveznih agencija zatražila je da "ukinu i zabrane instaliranje aplikacije" na uređajima i sistemima u njihovom posjedu ili uređajima kojima upravljaju te da "zabrane internetski promet" sa svojih uređaja prema toj aplikaciji.

Ova zabrana dolazi četiri dana nakon što je Evropska komisija naredila svojim službenicima da uklone TikTok sa službenih i privatnih mobitela, navodeći kao razlog "zaštitu" institucije, tj. brigu o zaštiti podataka.

"Kako bi zaštitio podatke Komisije i povećao svoju kibernetičku sigurnost, upravni odbor Evropske komisije odlučio je suspendovati aplikaciju TikTok na korporativnim uređajima i privatnim uređajima registrovanim na Komisijinoj usluzi za mobilne uređaje", saopćila je tada Komisija.

I kanadska vlada danas je najavila zabranu korištenja TikToka na mobilnim uređajima svojih zaposlenika, navodeći kao razlog "neprihvatljivu razinu rizika" za privatni život i sigurnost.

Indija je još 2020. zabranila upotrebu kineskih aplikacija, javila je Hina.

S više od milijardu korisnika širom svijeta, uključujući više od 100 miliona Amerikanaca, TikTok je, prema istraživanju agencije We Are Social, na šestom mjestu najpopularnijih društvenih mreža.

TikTok je u novembru priznao da neki zaposlenici u Kini mogu doći do podataka evropskih korisnika te da su neki zaposlenici na taj način pratili novinare, ali da kompanija odlučno tvrdi da kineska vlada nema niti pristup niti kontrolu nad tim podacima.

Bivši američki predsjednik Donald Trump pokušao je 2020. godine blokirati nove korisnike da preuzimaju TikTok, ali je nova administracija predsjednika Joea Bidena u junu 2021. bila odustala od te ideje.

ByteDance ističe da zabranu TikToka potiču lažne informacije da aplikacija služi za špijuniranje Amerikanaca.

#Svijet #SAD #Kina #TikTok #DruštveneMreže