Članak

IZBOR PREDSJEDNIKA FBiH Počela vanredna sjednica Predstavničkog doma, upitna regularnost sazivanja

Bio je to signal rukovodstvu Predstavničkog doma da sazove vanrednu sjednicu i prema odredbama Ustava FBiH izabere predsjednika FBiH. 

(Patria) - U Sarajevu je počela vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj će biti odlučeno ko je od članova rukovodstva entiteta predsjednik, a ko potpredsjednici. 

Naime, prema Ustavu FBiH troje izabranih članova rukovodstva Lidija Bradara, Refik Lendo i Igor Stojanović trebali su međusobno odlučiti ko će biti predsjednik. 

To se nakon nekoliko propalih pokušaja nije dogodilo, a bošnjački član rukovodstva Refik Lendo u petak je nakon sastanka saopćio da su se “dogovorili da se ne mogu dogovoriti”. 

Bio je to signal rukovodstvu Predstavničkog doma da sazove vanrednu sjednicu i prema odredbama Ustava FBiH izabere predsjednika FBiH. 

Prema najavam, Lidija Bradara će najvjerovatnije biti izabrana za predsjednicu FBiH. 

Poslovničkom intervencijom prije utvrđivanja dnevnog reda reagovala je Jasmina Bišćević Tokić (SDA) upozorivši predsjedavajuću da je sjednica sazvana mimo Poslovnika, jer nije dostavljen dokument kojim se dokazuje da nije postignut dogovor članova rukovodstva o predsjedniku FBiH. 

Pozivajući se na Ustav FBiH, Bišćević Tokić je podsjetila da ukoliko se dogovor ne postigne, o tome odlučuje Predstavnički dom FBiH. 

“Kao zastupnica nisam dobila dokument koji dokazuje da izabrani u rukovodstvo FBiH nisu mogli postići dogovor i upozoravam vas da prema odredbama Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH niste sazvali sjednicu po pravilima”, poručila je Bišćević Tokić. 

Potom je Mirjana Marinković Lepić dala pauzu od pet minuta da se utvrdi jesu li svi materijali dostavljeni. 

#BiH