Članak

U riječkoj luci pronađena velika protivbrodska mina iz Drugog svjetskog rata

Većim dijelom bila ukopana u muljevito morsko dno.

(Patria) - Veća protivbrodska mina zaostala iz Drugog svjetskog rata pronađena je na području riječke luke. Očekuje se da će, uz složene mjere opreza, u drugoj polovini marta biti izmještena i neutralizovana, objavili su danas iz riječke Civilne zaštite i policije.

Načelnik štaba Hinko Mance rekao je na konferenciji za novinare kako su ovu protubrodsku minu nedavno otkrile lučke stručne službe, a dosad je bila neotkrivena uprkos brojnim pretraživanjima luke nakon rata, prvenstveno jer je većim dijelom ukopana u muljevito morsko dno.

Iz sigurnosnih razloga iz Civilne zaštite nisu htjeli iznositi podatke o tačnoj lokaciji mine niti njenim karakteristikama.

Rečeno je da će u akciji izmještanja i neutralizovanja mine učestvovati više stotina osoba iz sistema Civilne zaštite, primorsko-goranske policije, graskih komunalnih poduzeća, vatrogasaca, Hitne pomoći i drugih službi.

Na dan izmještanja mine, jedne od nedjelja u martu, osigurat će se relativno široka zona u centru grada iz koje će se građani u potpunosti evakuisati, a obustavit će se sav cestovni, pomorski, željeznički te zračni saobraćaj.

Bit će evakuisani svi stanovnici tog dijela centra grada, a za one koji nemaju gdje provesti taj dan bit će organizovan prihvatni centar na lokaciji koja se još utvrđuje. U toj zoni bit će obustavljen rad ugostiteljskih objekata te u poslovnim zgradama.

Hinko Mance naglasio je da se građani ne moraju uznemiravati, jer ne postoji mogućnost aktiviranja mine do dana izmještanja, najavivši da će javnost biti pravovremeno obaviještena o toku priprema te datumu i načinu uklanjanja mine, pri čemu će tačan termin ovisiti i o vremenskim prilikama.

Goran Gašpert iz primorsko-goranske Policijske stanice izjavio je da stručnjaci iz protiveksplozijskih odjela utvrđuju najbolji način neutralizovanja mine, a jedan od izglednijih je njeno odnošenje i aktiviranje u moru daleko od obale.

Svi uključeni u ovu akciju uvjereni su da će cijela operacija proći bez incidenta, jer se sve aktivnosti provode po najvišim profesionalnim standardima, prenosi Hina.

#Region #Hrvatska #Mine #Rijeka