Članak

Lendo potvrdio još jednom: Neću podržati Vladu u kojoj je premijer Nermin Nikšić

On je najavio da neće podržati Vladu u kojoj je premijer Nermin Nikšić.

(Patria) - Nakon sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj je izabrana Lidija Bradara (HDZ) za predsjednicu Federacije BiH, a Igor Stojanović (SDP) i Refik Lendo (SDA) za potpredsjednike sa 58 glasova za, medijima se obratio Refik Lendo.

"Čestitam gospođi Lidiji Bradari. U narednom periodu trebamo raditi u korist građana FBiH kao tim, tako ću se ja ponašati", rekao je i dodao da je on član SDA i da SDA treba učestvovati u vlasti.

Izrazio je očekivanje da će u narednih 30 dana usaglasimo i izaberemo Vladu FBiH. Na pitanje šta ukoliko Lidija Bradara predloži Nermina Nikšića Lendo je kazao "onda se vjerovatno nećemo dogovoriti".  

"Ustav je rekao da nas troje zajedno trebamo odlučiti o Vladi FBiH, tako je Ustav rekao, svaka druga kombinacija nije dobra za građane", rekao je Lendo.

Obratila se i Bradara koja je kazala kakva procedura dalje slijedi. 

"Od danas ili sutra kreću konsultacije za izbor predsjednika i cijele Vlade FBiH. Ustav je tu jasan, Vladu imenuje predsjednik FBiH, a potpredsjednici daju saglasnost. Žao mi je što je ovo trajalo ovoliko dana. Ova pozicija je više protokolarna, ali je i politička, nastojat ću da postane i životna. BiH zaslužuje priliku, mi je imamo, potrebne su nam promjene za budućnost", kazala je Bradara.

#BiH