Članak

Bradara o ratnom zločincu Kordiću: On je moj prijatelj, rat je bio prije 30 godina

Rat je bio prije 30 godina, ja mislim da se BiH treba okrenuti budućnosti

(Patria) - Lidija Bradara, predsjednica FBiH danas se zahvalila i onima koji danas nisu glasali za nju na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Ona je odgovorila i na tvrdnje koje su danas iznijeli zastupnici DF-a da je Bradara dočekivala osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića. 

"Ja nikada neću zatajiti svoju prošlost, niti ću zatajiti prijatelje koje sam stekla svojim životom. Sve što radim radim javno i transparentno, o tome se vodilo puno rasprave. Rat je bio prije 30 godina, ja mislim da se BiH treba okrenuti budućnosti, ovih dana smo se naslušali ratnih tema, ali ja mislim da moja djeca i moj unuk zaslužuju da žive u ovoj lijepoj zemlji i ja ću učiniti sve da ona bude lijepa zemlja iz koje niko neće ići", kazala je Bradara. 

Treba podsjetiti da sve žrtve pokolja u Ahmićima još uvijek nisu pronađene, a porodice svakog 16. aprila kada se obilježava godišnjica jednog od najgnusnijih zločina koje su otkrile međunarodne snage pozivaju svoje komšije Hrvate da otkriju gdje se nalaze posmrtni ostaci nestalih i ubijenih. 

Potpredsjednik FBiH Igor Stojanović kazao je da u ovom trenutku ne postoji zakonsko rješenje kojim se može zaobići bilo koji potpredsjednik FBiH kada je riječ o saglasnosti za premijera FBiH. 

Na pitanje može li SDA biti dio vlasti, Stojanović je kazao da u ovom trenutku to nije izvjesno.

"Ne mogu projicirati šta će se dešavati u budućnosti", kazao je Stojanović. 

Kada je riječ o eventualnoj novoj odluci Christiana Schmidta Stojanović je kazao da je Schmidt na dan izbora promijenio pravila, te očekuje da odblokira i da se može formirati nova Vlada.

#BiH