Članak

Ako se nastavi s blokadom sredstava za Rs, spremni smo odstupiti od EU puta

Dodaje da Njemačka pokušava da zadrži fondove EU koji treba da dođu u Rs za izgradnju puteva i autoputa od Doboja do Modriče.

(Patria) - Predsjednik Republike srpske Milorad Dodik poručio je da će Rs donijeti odluku da odstupi od evropskog puta Bosne i Hercegovine ako se nastavi sa zadržavanjem i blokadom sredstava iz Evropske unije za taj bh. entitet. 

Dodik je napomenuo kako je Njemačka zabranila banci KFC da realizuje kredit za vodovod u Gradišci. Tvrdi da je to bila mjera da njega disciplinuju.

Dodaje da Njemačka pokušava da zadrži fondove EU koji treba da dođu u Rs za izgradnju puteva i autoputa od Doboja do Modriče.

“Nema zvanične odluke da je zaustavljeno, ali ima zastoja. Usput od nas očekuju da naši ljudi glasaju za sve programe u FBiH. Mi smo jasno rekli da nema glasanja, zaustavljamo sve. Ukoliko dobijemo odluku o blokadi ili zadržavanju tih sredstava od EU, izaći ćemo pred Narodnu skupštinu. Donijet ćemo odluku da izlazimo iz evropskog puta BiH, bez obzira na posljedice”, riječi su Dodika.

Podsjetio da je ambasador EU u Sarajevu Јohann Sattler nedavno rekao da Rs neće dobiti 80 odsto troškova iz evropskih fondova za slanje spasilačkog tima u Tursku, jer nisu išli kao zajednički tim BiH.

Tvrdi da je Rs finansijski stabilna. 

On je rekao da su u Bruxellesu, kada vide da dolaze Kinezi da ulažu bilo gdje u regionu, odmah aktivniji i spremniji.

#BiH