Članak

Američki obavještajci vjeruju da će Rusija i Kina produbiti saradnju

Izvještaj se u velikoj mjeri fokusirao na prijetnje iz Kine i Rusije, ocjenjujući da će Kina nastaviti zastrašivati rivale u Južnom kineskom moru.

(Patria) - Kina će produbiti saradnju sa Rusijom kako bi pokušala da izazove SAD uprkos međunarodnoj osudi invazije na Ukrajinu, saopštili su čelnici američkih obavještajnih agencija., javio je Reuters.

„Uprkos globalnoj reakciji na rusku invaziju na Ukrajinu, Kina će zadržati svoju diplomatsku, odbrambenu, ekonomsku i tehnološku saradnju sa Rusijom kako bi nastavila da pokušava da izazove SAD, iako će ograničiti javnu podršku“, rekli su u procjeni prijetnje objavljenoj kao obavještajni odbor Senata koji je imao svoje godišnje saslušanje o prijetnjama po sigurnost SAD-a širom svijeta.

Izvještaj se u velikoj mjeri fokusirao na prijetnje iz Kine i Rusije, ocjenjujući da će Kina nastaviti zastrašivati rivale u Južnom kineskom moru i da će se nadovezati na akcije od 2022. godine, koje bi mogle uključivati više prelazaka Tajvanskog moreuza ili raketnih preleta Tajvana.

„Možda je nepotrebno reći da Narodna Republika Kina, koja sve više izaziva SAD, ekonomski, tehnološki, politički i vojno, širom svijeta ostaje naš prioritet bez premca“, rekla je direktorica nacionalne obavještajne službe Avril Haines, glavna obavještajna savjetnica predsjednika Joe Biden.

Kako bi ispunila viziju kineskog lidera Xi Jinpinga da Kinu učini velikom silom, Komunistička partija Kine (KPK) je „sve više uvjerena da to može učiniti samo na račun moći i utjecaja SAD“, rekao je Haines.

Međutim, ona je rekla da američke obavještajne službe procjenjuju da Peking vjeruje da ima koristi od stabilnih odnosa, uprkos Xijevoj nedavnoj oštroj kritiki SAD-a. Xi je okrivio zapad za kineske ekonomske poteškoće u govoru u ponedjeljak u kojem je optužio SAD da predvode međunarodne napore da obuzdaju Kinu.

Tokom ispitivanja, senator Angus King zatražio je mišljenje Haines o vezama Pekinga s Moskvom. „Da li je to privremeni brak iz interesa ili je to dugotrajna ljubavna veza“, pitao je. „Nastavlja se produbljivati“, odgovorila je Haines, dodajući da bi oklijevala da okarakterizira veze Pekinga i Moskve kao ljubavnu vezu. „Postoje neka ograničenja koja bismo vidjeli u tome gdje bi oni išli u tom partnerstvu. Ne vidimo da oni postaju saveznici kao što smo mi sa saveznicima u NATO-u, ali ipak vidimo povećanje (saradnje) u svakom sektoru“, rekla je.

U izvještaju se navodi da Rusija vjerovatno ne želi sukob sa SAD-om i NATO-om, ali rat u Ukrajini nosi „veliki rizik“ od toga i da postoji stvarni potencijal da ruski vojni neuspjesi u Ukrajini naškode domaćem ugledu ruskog predsjednika Vladimira Putina, podižući potencijal za eskalaciju.

Haines je opisala „dugi, iscrpljujući rat“ u Ukrajini i rekla da američke obavještajne službe ne predviđaju da će se ruska vojska dovoljno oporaviti ove godine da bi ostvarila velike teritorijalne dobitke.

#Svijet