Članak

Američki ministar odbrane u Egiptu: Kairo ima odgovornu i stabilizirajuću ulogu u regiji

Kairo je ključni saveznik SAD-a u regiji, igrajući posredničku ulogu između Palestinaca i Izraelaca.

(Patria) - Američki ministar odbrane Lloyd Austin i egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi potvrdili su bliske vojne veze svojih zemalja, saopšteno je iz Sisijevog ureda, javlja AFP. Sisi je istakao „revnost Egipta da ojača svoje strateško partnerstvo sa Sjedinjenim Državama“, posebno u vojnoj i sigurnosnoj saradnji, rekao je glasnogovornik predsjednika Ahmed Fahmy.

Šef Pentagona u Kairu dolazi nakon njegove iznenadne posjete Bagdadu uoči 20. godišnjice invazije predvođene SAD-om koja je svrgnula Sadama Huseina, kao i nakon razgovora u Amanu sa nepokolebljivim američkim saveznikom kraljem Abdulahom II. I u iračkoj i u jordanskoj prijestolnici, Austin je govorio o posvećenosti SAD sigurnosti i stabilnosti u regionu. U objavi na Twitteru uoči sastanka sa Sisijem, Austin je nazvao odbrambeno partnerstvo SAD-a sa Egiptom „bitnim stubom“ američke „posvećenosti ovom regionu“.

Prema riječima glasnogovornika predsjednika, Austin je pozdravio ulogu Kaira kao „odgovorne stabilizirajuće snage“ na Bliskom istoku, ističući „saradnju u oblasti odbrane kao glavni stub odnosa između dvije zemlje“.

Kairo je ključni saveznik SAD-a u regiji, igrajući posredničku ulogu između Palestinaca i Izraelaca, kao i zbog utjecaja na drugim regionalnim žarištima. SAD šalju preko milijardu dolara godišnje direktne vojne pomoći Egiptu, koji je bio jedan od najvećih primatelja američke pomoći otkako je postao prva arapska nacija koja je normalizirala odnose s Izraelom 1979. godine.

#Svijet