Objavljeno u kategoriji Svijet na 03.04.2015 13:06:53

Njena slika slomila je srca miliona ljudi: Hudeja u rukama Al Kaide!

Slika turskog fotoreportera koja je obišla svijet

Djevojčica koja je slomila srca miliona ljudi širom svijeta zbog fotografije na kojoj je podigla ruke u znak predaje pred fotoaparatom kojeg je zamijenila za oružje, u rukama je Al Kaide, piše Daily Mail.

Četverogodišnju Hudeju je krajem prošle godine fotografirao Osman Sagirli i izbjegličkom kampu Atmeh, samo 10 kilometara od granice s Turskom. Ona, njena majka i još troje djece živjeli su u sirijskom kampu nakon što je njen otac ubijen u pokolju u Hami 2012. godine.

No, prije dvije sedmice porodica je donijela sudbonosnu odluku o preseljenju na jug, prema gradu Idlib. Tokom vikenda pali su u ruke sirijske podružnice Al Kaide. Porodica je u opasnosti da postanu žrtva bitke između režima i pobunjenika.

Pobunjenici Nusre u Idlibu planiraju nametnuti šerijatski zakon. Riječ je o grupi koju prati reputacija nasilnika čije se strahote mogu uporediti samo s onima koje se viđaju na prostoru koji kontrolira Islamska država.

Zabrinjavajuće je da grupa, koja je prošli mjesec još jednom iskazala vjernost Al Kaidi, želi stvoriti vlastitu 'islamsku državu'. Grupa je poznata po korištenju bombaša samoubica za ostvarenje ciljeva, a posljednjih godina preuzimala je odgovornost za masovna pogubljenja, ubistva novinara te svećenika.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android