Članak

PAKT DODIKA I ČOVIĆA Nedodirljivo partnerstvo SNSD-a i HDZ-a, jedni bez drugih neće u vlast

Čović je za kraj ponovio da je ovo "snažno nedodirljivo partnerstvo."

MOSTAR, (Patria) – U Centrali HDZ BiH danas je održan sastanak delegacija ove stranke i SNSD-a koje su predvodili predsjednici Dragan Čović i Milorad Dodik. 

Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH kazao je da su prijatelji iz Republike Srpske danas bili u posjeti. 

"Željeli smo na prijateljski način sagledati aktuelni politički trenutak i gledali smo kako osnažiti partnerstvo u vremenu ispred nas. Ja sam kolegu Dodika informirao o čemu smo mi razgovarali sa drugim strankama i dominantno strankama iz FBiH i programska načela koje dogovaramo sa jednom strukturom stranaka. Mi ćemo na konstituirajućoj sjednici PD PS BiH potvrditi naše partnerstvo. Želimo da na razini entiteta imamo Vladu FBiH do kraja godine, do kraja godine gdje god može HDZ s partnerima imati kantonalne vlade. Atmosfera je pozitivna i afirmativna i ja ću nastojati da držimo jedan korektan odnos posebno između mene i Dodika", kazao je Čović.

Dodik je uzvratio riječima hvale za svog prijatelja Čovića i naveo kako imaju dokaze dobre saradnje.

"Koordiniramo naše politike i HDZ i SNSD koje su značajno konotirane od međunarodne zajednice sada se javljaju kao brzo rješenje za upostavu vlast. HDZ i SNSD potvrđuju partnerstvo, naravno da imamo razlika kao što je pogled na NATO. Mi na tome ne insistiramo, rješavamo druga pitanja. Nemamo nikakve konfrontacije, spremni smo da s onima koji imaju matematiku da uspostavimo sistem na zajedničkom nivou. Poučeni politikama iz prošlosti, nas interesuju projekti u RS. Mi smo svjesni da će biti problema, ali mi ćemo insistirati na tome. Sa HDZ-om imamo pragmatičan dogovor da niko nikome ne smeta. Ono što ćemo raditi jeste da afirmišemo BiH kao zemlju tri konstitutivna naroda, dva entiteta. Pokušat ćemo da pribavimo predznak dobrih momaka poštivajući Ustav BiH.

Mi ne želimo nikakvu vrstu destrukcije u smislu nerazumnih poteza, razumijemo da tri naroda biraju svoje predstavnike koji se sastaju kao što se sastalo Predsjedništvo BiH. Oni koji imaju kapacitet i želju da na ovaj način žele biti dio zajedničke strukture SNSD će razgovarati ravnopravno, nikome ništa nije zatvoreno ali ni bjanko otvoreno", kazao je Dodik. 

Čović je govoreći o nivou Federacije BiH kazao da su razgovori vođeni sa svim strankama, osim DF-a.

"Sa svima se razgovaralo i rezultat je takav da moramo sa svima razgovarati. Taj proces smo priveli kraju, prije svega sa strankama koje nisu bile djelomično u vlasti. Ne bi me iznenadilo da idućeg tjedna prezentiramo načela sporazuma. Koliko ćemo to uspjeti spustiti na nivoe kantona vidjet ćemo. Nije bilo izbjegavanja bilo koga kada govorimo o FBiH. Naš cilj je bio da imamo legitimne predstavnike za stolom. Poštujemo volju srpskog i bošnjačkog naroda. Na osnovu klubova naroda ćemo mi definirati tu legitimnost", kazao je Čović. 

Dodik je vrlo otvoreno ponovio koja pitanja zanimaju RS i na čemu će insistirati. 

"Mi imamo naše interese to je Ustav BiH i mi ćemo raditi kroz tu strukturu, da se odbaci međunarodni intervencionizam i da pokušamo sa partnerima kao što imamo sa HDZ-om, zadnjih desetak godina nismo imali nijedan konflikt oko političkih pitanja. Zašto ne mogu i neki Bošnjaci. Ako nešto smeta evo nećemo, ali nemojte nam blokirati gasovod, Buk Bijelu, aerodrom Trebinje za koji smo imali u budžetu Srbije rezervisano 56 miliona eura. Šta smo dobili, dobili smo opstrukciju. S tim politikama ćemo sukobljavati. Primarno, SNSD i HDZ su napravili i imaju već 12 ljudi unutra. Ova osmorka ima 13, a SDA ima 9. I jedni i drugi mogu da budu unutra da bi se formiralo, mi ćemo ići da idemo brzo i da deblokiramo stvari", kazao je. 

I jedan i drugi tvrde da se danas nije razgovaralo o raspodjeli pozicija i ministarstava u Vijeću ministara BiH, a Čović je istakao kako njihovo partnerstvo kada je u pitanju kadroviranje neće biti ugroženo.

"Nama je najvažnije da kažemo da želimo pokazati strateško partnerstvo ove dvije opcije za vrijeme ispred nas."

Dodik je ponovio da će SNSD podržati kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH iz HDZ BiH, a da RS-u po Ustavu pripadaju 4 mjesta.

Čović je za kraj ponovio da je ovo "snažno nedodirljivo partnerstvo."

Dodik je također dodao da prevedeno to znači da SNSD neće u strukture vlasti bez HDZ-a i obrnuto. 

#BiH