Članak

Američki PRC: Islam najbrža rastuća religija, do 2050. se očekuje 2,76 milijardi muslimana

No, populacije muslimana i kršćana u svijetu bi mogle gotovo da se izjednače do 2050. godine. Kršćana bi moglo biti do sredine vijeka oko 2,92 milijardi.

Islam će biti najbrža rastuća religija na svijetu, a do 2050. godine procjenjuje se da će biti 2,76 milijardi muslimana, navodi se u izvještaju američkog Pew Research Centera, piše CNN, prenosi bh. novinska agencija Patria.

No, populacije muslimana i kršćana u svijetu bi mogle gotovo da se izjednače do 2050. godine. Kršćana bi moglo biti do sredine vijeka oko 2,92 milijardi.

U 2010. u svijetu je bilo 1,6 milijardi muslimana i 2,17 milijardi hrišćana.

Hinduisti će polovinom vijeka biti treća najbrojnija religijska grupa (14,9 odsto), a iza njih će biti oni stanovnici planete koji ne pripadaju nikakvoj religiji (ateisti i agnostici) kojih će, kako predviđa PRC, biti 13,2 odsto.

Azijsko-pacifički region će imati najveću koncentraciju muslimana, zahvaljujući mladosti tamošnje populacije i visokoj stopi prirodnog priraštaja. Najveću populaciju muslimana među državama svijeta će imati Indija, premašivši Indoneziju, iako će se u toj zemlji održati hinduistička većina.

U Evropi će muslimani do 2050. činiti oko 10 odsto stanovništva. Ukoliko se nastave sadašnji trendovi, muslimani će biti najbrojniji na svijetu do 2070. godine.

Eksperti ukazuju na to da mnogi događaji, kao što su naučna otkrića, oružani konflikti, društveni pokreti, politička previranja, prirodne katastrofe i promjena ekonomskih uslova, mogu da izmijene predviđene demografske trendove na način koji se ne može predvidjeti.

Zbog sve starijeg stanovništva i stabilnog prirodnog priraštaja u zemljama kao što su Kina, Japan i Tajland, broj budista u svijetu se do sredine vijeka neće povećati.

Takođe se predviđa da će broj kršćana u Evropi do 2050. da se smanji sa sadašnja 553 miliona na 454 miliona.

U SAD će, kako predviđa PRC, udio kršćana u opštoj populaciji da se smanji sa tri četvrtine na dvije trećine. Islam će izbiti na drugo mjesto među najpopularnijim nehrišćanskim religijama u SAD, dok će judaizam spasti na treće mjesto.

Materijal za svoj izveštaj Institut je prikupio iz više od 2.500 statističkih izvještaja i registara stanovnika u 175 zemalja svijeta i njime je obuhvaćeno 95 odsto svjetskog stanovništva.

#Svijet