Članak

LICEMJERJE Napadali Komšića zbog odbijanja Lavrova, a sad optužuju Alkalaja da je ruski igrač, iako Rusija podržava HDZ zahtjeve

A, upravo danas nepravda sa svih strana sručila se na pleća Alkalaja

Piše: Amina Čorbo-Zećo


Nevjerovatna je količina kritika koje je dobio ambasador BiH pri UN-u Sven Alkalaj, koji je imao državnički nastup pred Vijećem sigurnosti UN-a. Zaključak je prost, čine to oni koji ne žele državu BIH i ne žele državničke ideje i ne slijede stajališta onih koji se ne boje reći i najvećim silama svijeta šta je nepravda!

A, upravo danas nepravda sa svih strana sručila se na pleća Alkalaja, jer je smogao snage biti odvažan, a ne nakon što voz prođe – žaliti i prigovarati. Ovako svima sve u lice, nenasilno, pravno argumentovano.

Ali, interesantno je kako se danas pokušava spočitati da je BiH tobože bila uz Rusiju!? Takve ocjene su krajnje maliciozne i antidržavne. Jer reći istinu ne znači biti uz Rusiju, nego znači imati hrabrosti suprotstaviti se neprincipijelnim i štetnim odlukama po BiH i njene građane. Jedan nepravedan mir živimo – zove se Dejton. I danas neki prigovaraju Aliji Izetbegoviću na potpisu. Isti ti danas zamjeraju onima koji silama svijeta govore o nepravednim i pravno neutemeljenim odlukama, koju BiH pretvara u neku konsocijaciju!

Društvene mreže gore, tamo se sukobljavaju različite politike, ali argumentacije su fascinantne. Na sve načine se Željko Komšić, ali i Šefik Džaferović pokušavaju povezati s Rusijom!?

„Za one koji tvrde da je Alkalaj u UN-u “stao uz Rusiju” jer je žestoko napao na Schmidta jedno pitanje i odgovor: Znate li koja je jedina odluka Visokog predstavnika u zadnjih 100 od koje se Moskva nije distancirala i osudila je? Ova zadnja o Izbornom zakonu. Toliko o tome“, napisat će Denis Čarkadžić.

Problematiziranje s ovim argumentom nestaje!

Josip Juratović, član SPD i Bundestaga 'primio' se svjesno na ovu priču. Ma koliko se ograđivao od Dragana Čovića i HDZ-a, jasno je da je i on jedan u nizu onih koji su Christiana Schmidta gurali u nametanje odluka. Zvanična Vlada Hrvatske pohvalila se javno da su, što javno, što tajno, urgirali da se nametne odluka o izmjenama Izbornog zakona i Ustava FBiH na način kako to odgovara HDZ-u. I sada nam dušebrižnici u nedostatku drugih argumenata 'poturaju' slaganje s Rusijom. Zamislite, nama, BiH!?

„ Na kraju se ispostavilo da je BiH saveznik Rusije“, poručit će Juratović.

A, podsjetit ću i njega, ali i svekoliku javnost da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić odbio 15. decembra 2020. godine prisustvovati sastanku Predsjedništva s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejem Lavrovom, dok se isti dan lider HDZ-a susreo sa ruskim ministrom vanjskih poslova, a tokom sastanka razgovarali su o navodnoj obostranoj opredjeljenosti za očuvanju mira u Bosni i Hercegovini.

Četrnaest mjeseci poslije 15. decembra 2020., dana u kojem je Komšić odbio Lavrova zbog nepoštivanja države Bosne i Hercegovine, dok mu se aktuelni predsjedavajući Doma naroda PS BiH Dragan Čović klanjao, a u svjetlu napada Rusije na Ukrajinu, te u svjetlu HNS-ovih prijetnji o etnoteritorijalnoj reorganizaciji BiH, ukoliko ne dođe do izmjena Izbornog zakona BiH po HDZ-ovom UZP modelu, koji nije suvišno napomenuti, podržava Rusija, čini se opravdanim podsjetiti se poruka koje su tada poslane.

"Ono što smo imali priliku gledati otkako je došao u BiH, po njemu nisu lične poruke već zemlje koju predstavlja. Nedostatak državne zastave na sastanku s Dodikom nije greška protokola. Riječ je o aparatu koji stoji iza njega i savršeno je informisan o svemu. Doživljamo ovo kao vrstu nipodaštavanja i negiranja institucija zemlje u koju je došao u zvaničnu posjetu. Izjava u kojoj pozdravlja rezoluciju NSRS koja govori o vojnoj neutralnosti u slučaju pristupanja jednoj ili drugoj asocijaciji također govori i o tome da je ruski ministar savršeno informisan i iskusno izbjegava činjenicu da takvu vrstu odluke mogu donijeti samo državni organi BiH, odnosno da je BiH donijela odluke koje se tiču njene budućnosti u euroatlantskim integracijama, u odlukama je učestvovao i Dodik s kojim se sastao”, rekao je Komšić na konferenciji za medije koja je upriličena nakon ovog diplomatskog presedana, o kojem su izvijestili skoro svi svjetski mediji.

Treba li napominjati da je i tada Komšić prolazio pakao od strane istih onih koji danas progone Alkalaja!

Tada se također pola Evrope klanjalo Lavrovu, isti oni koji nam danas žele uvesti demokratiju kakva ne postoji nigdje na svijetu.

Prije svega treba istaći i jednu od ključnih rečenica u izlaganju Alkalaja da BiH podržava instituciju Ureda visokog predstavnika, ali da međunarodni prijatelji griješe kada navode da je Schmidt donio neku funkcionalnost FBiH. Stvarnost će pokazati da je funkcionalnost samo ono što znači ispunjavanje ultimatuma HDZ-a koji razumije se neće biti ispunjeni, jer će sve na kraju ovisiti isključivo od političke volje.

#BiH