Članak

Ćudić tvrdi da Naša stranka neće u državnu vlast sa SNSD-om, a HDZ će izbjeći gdje budu mogli

Naša stranka neće formirati vlast na državnom nivou ako je čine i HDZ i SNSD.

(Patria) - Novoizabrana zastupnica u Predstavničkom domu PS BiH Sabina Ćudić kazala je danas kako je Naša stranka spremna preuzeti odgovornost, ali ne samo kao neki djelić vlasti već je spremna preuzeti odgovornost za program koji se potpiše. Za N1 je između ostalog govorila o državnoj vlasti i opcijama u kojima bi Naša stranka mogla biti dio te vlasti. 

"Ukoliko se ne potpiše takav program sa bilo kojom strankom pa tako i HDZ-om, odnosno, ako se ne pristane na onu vrstu ustupaka koje želi Naša stranka, neće od toga biti ništa. Također želim naglasiti da još nema nikakvih pregovora, Naša stranka je već imenovala pregovaračke timove pa ćemo vidjeti. Naš fokus ostaje na Trojci i u te pregovore neće ići pojedinačno stranke već će pregovore voditi tim Trojke. Naša stranka jeste rekla da neće ići sa SDA i u onu vlast u kojoj je nemoguće napraviti promjenu, ja mislim da je to sa HDZ-om i SNSD-om nemoguće. Naša stranka neće formirati vlast na državnom nivou ako je čine i HDZ i SNSD.

Sa SNSD-om Naša stranka nikako neće formirati vlast i ukoliko se HDZ ne može odvojiti od te stranke i ukoliko je to njihovo opredjeljenje mi nećemo u tome učestvovati. Dakle, HDZ ćemo izbjeći tamo gdje je i ako je moguće, ali Naša stranka neće učestvovati u formiranju vlasti sa SNSD-om, ne zbog kaprica već zbog toga što bismo postavili ljude na ministarske pozicije koji imaju odgovornost i cilj ne misle da bi to mogli postići sa SNSD-om u vlasti”, navela je Ćudić.

Ćudić je za HDZ rekla da će ih izbjeći gdje bude moglo, a da brojevi su takvi da se SNSD može izbjeći. 

Iako je Ćudić istakla kako nema još nikakvih pregovora predsjednici drugih stranaka Trojke jasno su potvrdili da su već obavili određene razgovore pa je tako Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH već razgovarao sa Draganom Čovićem, Željkom Komšićem, Bakirom Izetbegovićem, Semirom Efendićem, ali i predsjednicima drugih stranaka koje su podržale kandidaturu Denisa Bećirovića. 

S druge strane iz NIP-a također određeni kadrovi iz vrha stranka obavljaju razgovore sa drugim strankama. 

#BiH