Članak

CIK utvrdio rezultate Općih izbora, za nivo predsjednika/potpredsjednika RS kad se okonča brojanje

Arnautović je kazao da birački odbori, općinske izborne komisije i CIK rade na poslovima utvrđivanja i potvrđivanja rezultata.

(Patria) - U sjedištu CIK-a održana je treća hitna sjednica tokom današnjeg dana kojoj je prisustvovalo pet članova, dok se članica Vanja Bjelica Prutina uključila telefonom. Članica CIK-a Irena Hadžiabdić nije učestvovala u radu CIK-a na ovoj ali i prethodnoj sjednici. 

CIK je razmatrao Prijedlog Odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine.

Služba je pripremila prijedlog odluke da se preliminarno utvrđuju rezultati za Predsjedništvo BiH, PS BiH, Parlament FBiH, Narodnu skupštinu RS i skupštine kantona. Nakon rasprave jednoglasno je usvojena odluka o utvrđivanju rezultata Općih izbora BiH. 

"Kada je riječ o rezultatima za predsjednika/potpredsjednika RS dopunskom odlukom CIK-a po sticanju neophodnih uslova bit će utvrđeni rezultati za navedeni nivo vlasti", navodi se. 

Na ovu odluku može se podnijeti zahtjev za ponovno brojanje glasova i prigovori na rezultate izbora kao i žalba Apelacionom odjelu Suda BiH.

Kako je kazao Suad Arnautović, predsjednik CIK-a Glavni centar za brojanje nije okončao aktivnosti po naredbi CIK od 10. oktobra o ponovnom brojanju glasačkih listića za nivo predsjednik/potpredsjednik RS. 

"Od 2.239 biračkih mjesta na koje se odnosi naredba 1.070 je obrađenih iz 13 gradova i općina. 23., 24. i 25. oktobar do ponoći su tri dana za podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje listića. Protiv odluke o utvrđivanju rezultata može se putem CIK-a podnijeti žalba Apelacionom odjelu u roku od dva dana od objave rezultata na stranici CIK-a", kazao je Arnautović. 

Arnautović je kazao da birački odbori, općinske izborne komisije i CIK rade na poslovima utvrđivanja i potvrđivanja rezultata.

"Prema sadašnjem zakonodavstvu članove biračkih odbora samo i isključivo mogu predlagati politički subjekti, stranke, kandidati. Sve ono što se ne uradi kvalitetno na biračkim mjestima, kao što je pogrešno popunjavanje obrazaca, nelogična matematika, da zbir nevažećih listića nije tačan dođe nama na red i onda se CIK proziva. Mi popravljamo ono što nije urađeno ili je nekvalitetno urađeno na nivou općina u BiH. Prvi rok kad su trebali biti predati obrasci, preko 60 općina i više od 1000 biračkih mjesta nisu dostavljeni uredni obrasci", kazao je Arnautović između ostalog. 

Dodao je da se CIK suočava sa nezapamćenom političkom hajkom određenih struktura koje ne poznaju zakonske mogućnosti. 

"Nikome nije dozvoljeno da prijeti CIK-u, pogotovo kandidatima na izborima oni ne mogu prijetiti niti uvjetovati rad CIK-a. Svi oni koji nisu zadovoljni našim radom, oni trebaju da se obrate Sudu i da u upravnom postupku osporavaju naše akte. U jednoj pravnoj državi treba biti vladavina prava", kazao je Arnautović. 

Član CIK-a Ahmet Šantić kazao je kada je kompletan materijal došao u CIK morali su donijeti odluku o objedinjavanju rezultata.

"Kontrolori nisu mogli unijeti u sistem. Imali smo dosta slučajeva gdje je kandidat dobio više glasova od stranke i nije se mogla utvrditi validnost. Jedino šta smo mogli je da otvorimo te vreće. Kako ćemo riješiti prigovore kad je jedini način bio da otvorimo vreće i objedinimo rezultate i da danas donesemo odluku o utvrđivanju rezultata. 1240 vreća je ponovo otvoreno, to je jedna petina svih biračkih mjesta. Birački odbori nisu uradili svoj posao. Šta smo trebali čekati. Zakon nas obavezuje da upravljamo procesom i utvrdimo rezultate", kazao je Šantić. 

Željko Bakalar, član CIK-a kazao je da u okolnostima u kojima su uradili zadovoljan je što imaju danas odluku o utvrđivanju rezultata osim za nivo predsjednika/potpredsjednika RS.

"Da nije bilo sve ovo što ste i sami rekli siguran sam da bismo imali i te rezultate. Podržat ću ovaj prijedlog odluke. Treba voditi računa da se naredba odnosi ne samo na prebrojavanje već i na utvrđivanje nevažećih i oštećenih listića", kazao je Bakalar. 

Vanja Bjelica-Prutina, članica CIK-a kazala je da CIK naredbe za ponovno kontrolno brojanje nije donijela samo za nivo predsjednika/potpredsjednika RS već i za druge nivoe i biračka mjesta.

"Ono što smo imali na ovim izborima mislim da će pokrenuti jednu izbornu reformu i da će svi shvatiti da ovaj proces više nije prihvatljiv sa biračkim odborima i objedinjavanjem rezultata. Podržavam odluku", kazala je Bjelica-Prutina. 

#BiH