Članak

BiH dobila preporuku EK za kandidatski status, ali vlast čekaju brojne obaveze i zakoni

Predstavljajući izvještaj kazao je da zemlje Zapadnog Balkana ostaju prioritet EU i da je to područje jako važno za EU te kazao šta se očekuje od BiH.

(Patria) - Evropska komisija predložila je danas zemljama članicama Evropske unije u Evropskom parlamentu da dodijele Bosni i Hercegovini kandidatski status sa uslovima, a predstavljen je i izvještaj o trenutnom statusu BiH na putu EU integracija. Izvještaj je predstavio Oliver Varhelyi, komesar za proširenje. 

Predstavljajući izvještaj kazao je da zemlje Zapadnog Balkana ostaju prioritet EU i da je to područje jako važno za EU te kazao šta se očekuje od BiH.

"Prioritetno je usvojiti izmjene i dopune postojećeg Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću. Usvojiti novi zakon o visokom sudskom i tužilačkom vijeću i usvojiti zakon o sudovima Bosne i Hercegovine, usvojiti zakon o sprječavanju sukoba interesa, preduzeti odlučne korake za jačanje prevencije i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, odlučno unaprijediti rad na osiguravanju efikasne koordinacije na svim nivoima kada je riječ o upravljanju granicom i kapacitetima upravljanja migracijama, kao i osigurati funkcionisanje sistema azila, osigurati zabranu torture, posebno uspostavljanjem nacionalnog preventivnog mehanizma protiv torture i zlostavljanja, garantovati slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara, posebno osiguravanjem odgovarajućeg sudskog postupka u slučajevima prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima. Osigurati rezultate u funkcionisanju na svim nivoima mehanizma koordinacije o pitanjima EU, uključujući razvoj i usvajanje nacionalnog programa za usvajanje pravne stečevine EU", kazao je Varhelyi. 

Komisija potcrtava i poziva lidere u BiH da hitno okončaju ustavnu i izbornu reformu.

"Dodjela statusa kandidata BiH je ponuda EU za ljude u BiH, Mi ovo radimo za ljude BiH, ali imamo velika očekivanja. Nakon izbora 2. oktobra očekujemo da se vlast formira što prije na svim nivoima i posveti se ispunjavanju obaveza na EU putu. EU nastavlja monitoring implementacije 14 ključnih prioriteta i oni se neće mijenjati niti se o njima može pregovarati", kazao je Varhelyi. 

Evropsko vijeće će donijeti konačnu odluku u decembru. 

#BiH