Članak

Formirana državna vlast: Potpisana „smrtna kazna“ SNSD-u na čelu sa Dodikom

Dodik je proteklih mjeseci uložio velike napore ne bi li razvalio SDS iznutra, i na taj način prolongirao formiranje Vijeća ministra BiH do iza izbora u SDS-u koji će biti krajem aprila

Formiranjem Vijeća ministra BiH danas u Sarajevu praktično je potpisana smrtna kazna SNSD-u na čelu sa Miloradom Dodikom, izjavio je u intervjuu za bh. novinsku agenciju Patria Zdravko Krsmanović, bivši načelnik Foče i jedan od najglasnijih boraca za prava građane istočnog dijela bh. entiteta Republika Srpska.

U Sarajevu je danas formirano Vijeće ministara BiH u kojem nema SNSD-a, odnosno koje sačinjavaju koalicioni partneri sačinjeni od SDA, HDZBiH, DF-a i Saveza za promjene RS (SDS, PDP, NDP)

Krsmanović smatra da nakon 31. mart 2015. godine u BiH više ništa neće biti isto i da je ovo praktično početak kraja vladavine Milorada Dodika.

-Dodik je proteklih mjeseci uložio velike napore ne bi li razvalio SDS iznutra, i na taj način prolongirao formiranje Vijeća ministra BiH do iza izbora u SDS-u koji će biti krajem aprila.

Dodik je pozvao upomoć i staro rukovodstvo SDS-a među kojima je bio i Momčilo Krajišnik. Ali, eto, to mu nije pošlo za rukom – rekao je Krsmanović.

-Svjedoci ste koliki pritisak Dodik vrši na načelnika Doboja Obrena Petrovića, nazivajući njegovu politiku probosanskom, proturskom... Petrović je jedan dobar čovjek, realan, koji želi dobro svojim građanima. Međutim, Dodikovi napadi na njega su više politički motivirani odnosno imaju samo jedan cilj a to je razvaliti SDS u Doboju – smatra Krsmanović, dodajući da Dodik u tim namjerama nema podršku najmanje polovine SNSD-ovih odbornika u Doboju.

Dodatnu nervozu Dodiku, dodao je Krsmanović, stvara i  to što gubi svog čovjeka na čelnoj poziciji SIPA-e Gorana Zubca, jer će nova koalicija ubrzo krenuti sa imenovanjima novih direktora u državnim agencijama, uključujući tu i SIPA-u. 

#Intervju