Članak

Dodik, ključni ruski piroman 'bjesni', Ambasada SAD-a bez komentara na njegov put u Moskvu

Nisu trebali obrazlagati, potpuno je jasan cilj ovakve posjete, a to je svakako, kako su i sami kazali, potvrda dobrih odnosa u kontinuitetu.

Piše: A. Čorbo-Zećo


Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastat će se 20. septembra u Moskvi sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, potvrdio je šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović.

Nisu trebali obrazlagati, potpuno je jasan cilj ovakve posjete, a to je svakako, kako su i sami kazali, potvrda dobrih odnosa u kontinuitetu.

Dodik je jedan od rijetkih političara u Evropi koji pruža podršku Putinu u vrijeme ruske agresije na Ukrajinu, zbog koje je zapadni svijet uveo snažne sankcije Moskvi, a zbog čega opet trpi cijeli svijet, posebno Evropska unija.

Sankcije uvedene Dodiku u vidu njegovog boravka na crnoj listi SAD-a za sada ga ne ometaju u 'radu'. On još žešće radi na razbijanju BiH uz poruke da 'prisluškuje američkog ambasadora jednim klikom'.

Iz Ambasade SAD-a u Sarajevu nisu se precizno odredili spram ove tvrdnje, navodeći tek da 'sva ta bahaćenja gospodina Dodika ne mogu da promijene temeljnu činjenicu da Republika Srpska nije država'.

„Ona je jedan od dva entiteta BiH. Njegovo zalaganje za ‘Samostalnu Srpsku u BiH’ ne štiti RS ni njene stanovnike, već se kocka sa njihovom budućnošću“, naveli su iz Ambasade SAD u BiH.

No, u svjetlu trenutne situacije zanimao nas je komentar Ambasade SAD-a na putovanje Dodika u Moskvu.

„Ambasada SAD-a neće komentirati to putovanje“, glasio je usmeni odgovor autoru ovih redova iz Ambasade SAD-a.

A, mnogo toga bi se moglo reći, jer javnost je potpuno svjesna da BiH vrvi ruskim igračima!

Jer, ne postoji značajniji analitičar u Evropi i svijetu koji nije istakao da dio ruskog scenarija jeste da oni odvlače pažnju s onog što se dešava u Ukrajini i da će se u konačnici zbog toga desiti nešto loše na zapadnom Balkanu, gdje Putinov prijatelj Dodik vuče čudne poteze.

Stoga valja podsjetiti i na upozorenje Adelheide Wolfl u tekstu za Neue Zurche Zeitung. 

Ona je u ovom utjecajnom švicarskom listu pisala o aktivnostima saveznika ruskog predsjednika na Balkanu - od Viktora Orbana i Rumena Radeva, premijera Mađarske i predsjednika Rumunije, do Aleksandra Vučića i Zorana Milanovića - predsjednika Srbije i Hrvatske.

Ključni piroman na zapadnom Balkanu za Wolfl je Milorad Dodik. 

On uživa neograničenu rusku podršku, često se sastaje s Sergejem Lavrovim i Vladimirom Putinom i radi sve što može na komadanju Bosne i Hercegovine. 

Zato je šutnja SAD-a neprihvatljiva, jer njihova ‘nemoć’ pomaže Dodikovom rastu popularnosti. Kako se lako ‘igra’ s velikima!? Rusija raspiruje vatru secesionizma, niko je ne gasi, a prokremljanski Srbi i Hrvati žele uništiti BiH proglašenjem vlastitih nezavisnih država! Jedni kroz Izborni zakon BiH, drugi kroz koncept sastavljene države. 

#BiH