Članak

Podžić: Iz reda hrvatskog naroda nema dovoljno kandidata za OS BiH

Na Manjači se od 19. do 23. septembra održava vojna vježba “Kombinovani napor 22”

(Patria) - Sifet Podžić, ministar odbrane Bosne i Hercegovine, za N1 je, između ostalog, govorio o opremljenosti vojske u Oružanim snagama BiH, predstojećim vojnim vježbama, ali i o konkursima za prijem u OS BiH navodeći da se ne prijavljuje dovoljan broj kandidata iz reda hrvatskog naroda.

Na Manjači se od 19. do 23. septembra održava vojna vježba “Kombinovani napor 22” i NATO ocjenjivanje Bataljonske borbene grupe lake pješadije Oružanih snaga BiH. Pitali smo Podžića koliko pripadnika OS BiH će učestvovati u ovoj vježbi i ocjenjivanju?

“U ocjenjivanju i vježbi učestvuju isključivo pripadnici OS BiH, a ocjenjivanje vrše pripadnici NATO saveza i partnera. Bit će ocjenjivano tačno 819 vojnika, a bit će još jedinica koje vrše neko reocjenjivanje koje su ranije ocijenjene po ovom konceptu”, naveo je Podžić.


Ranije su postojale najave Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a da će spriječiti te vojne vježbe na Manjači. Podžić kaže da nije bilo nikakvih opstrukcija.

“Dodik je mnogo toga najavljivao kao i to da OS BiH neće postojati u ovom periodu, ali nije tako”, kratko je prokomentarisao Podžić.

Ponovo se osvrnuo na gore spomenute vježbe rekavši da će ovo ocjenjivanje NATO-a podrazumijevati ocjenu za cijeli bataljon.

“Nije bilo nikada vojnika koji nisu zadovoljili, ali je bilo onih koji su napuštali jedinice pa smo se morali reorganizovato. Iskreno se nadam i vjerujem da će i sada naši vojnici pokazati svoju spremnost i koristim priliku da se zahvalim tim ljudima koji žele učiti i koji su u mnogim misijama bili jako dobri. Mene malo zabrinjava to pitanje tehnike. Mi smo se potrudili uz koronavirus i nedostatak sredstava u budžetu da to nabavimo i vjerujem da će biti spremni i da će sve biti uredu, bit će ocijenjeno preko 1.000 zadataka”, pojasnio je Podžić.

Izvor : N1
Prije gotovo tri godine donesen je Program reformi (ANP) i aktiviran je MAP, čime se Bosna i Hercegovina dodatno približila NATO-u. Neki kažu da je preostao još jedan korak pa smo pitali Podžića o čemu je riječ?

“Definitivno je tako. BiH je jedina zemlja koja je od 2018. godine u Akcionom planu za članstvu i to je zadnji korak po programima koji su zacrtani u NATO-u i naredno što slijedi je članstvo. Međutim, moramo biti realni, ima još puno posla za uraditi, ne toliko kada je riječ o vojsci i Ministarstvu odbrane koliko država mora posla uraditi. Mora se, dakle, postići politički konsenzus, zatim, mora se uložiti dovoljan broj sredstava jer neka načela NATO-a govore da se oko dva posto GDP-a izdvaja za NATO učešće, a mi smo sada na jedan posto i svaki put je u padu. Ne možemo očekivati da će nas NATO prihvatiti u punopravno članstvo ako izdvajamo ta sredstva za odbranu BiH”, naglasio je državni ministar odbrane.

U martu ove godine Ministarstvo odbrane BiH je raspisalo konkurs za prijem novih vojnika. Odziv je bio mali pa nas je zanimalo kako popuniti upražnjena mjesta?

“Nije odziv bio jako mali, ali je bio manji u odnosu na dosadašnje. Mi smo sve do 2015. godine imali otprilike za jedno mjesto po 15-16 kandidata, a sada je to sve spalo na neka četiri do pet kandidata. Po našu žalost također je iz reda hrvatskog naroda bio čak i nedovoljan broj kandidatata. Više je razloga za to, prvo, plate u OS BiH su bile jako niske, sada je malo poboljšano, također, ima i ljudi koji odlaze iz OS BiH na evropsko tržište. Mislim da u narednim godinama neće biti problem da OS BiH popune svoje redove, ali mislim da ćemo morati smanjiti kriterije koji su bili izuzetno visoki. I morat ćemo od predstavnika vlasti tražiti da se standard pripadnika OS BiH dovede na viši nivo”, mišljenja je Podžić.

Izvor : N1
Podžić je komentarisao i sigurnosnu situaciju u BiH, ali i regionu.

“Ima problema na Balkanu i ja svima sugerišem da je neophodno što prije to područje završiti jer je ono trusno i mogu se mnogi utjecaji prenijeti na njega. Vidimo i ponašanje ruskog ambasadora u BiH koji na ružan način komentariše situaciju u BiH, Ukrajini, ali i Sjevernoj Makedoniji. Nema konkretnih ratnih dejstava, ali specijalnih operacija ima itekako”, ustvrdio je Podžić.

Uskoro slijedi odlučivanje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija o nastavku misije EUFOR-a u BiH. Pitali smo Podžića plaši li se opstrukcija od nekih članica Vijeća?

“To je jedna od tema s kojima sam razgovarao neki dan s ambasadorima Quinte i iz NATO-a. Mislim da neće biti ulaganja veta u novembru, a uostalom i ukoliko bi bilo imam čvrsto uvjeravanje i nakon Madrida i ovog sastanka da saveznici imaju adekvatan odgovor. Mislim da je to dolazak NATO-a jer on ima i obavezu po Dejstonskom sporazumu. Mislim da će Evropska unija, odnosno, EUFOR pojačati još svoje snage i da neće biti potrebe dodatnih vatijanti, ali ne plašim se ničeg, mislim da je situacija pod kontrolom. Mi znamo da član Predsjedništva Milorad Dodik nažalost odlazi kod Vladimira Putina, predsjednika Rusije 20. septembra, ali ja mislim da neće biti veta”, poručio je Podžić.

#BiH