Članak

Uspjeh košarkaša u sjeni politike: Tegeltija i Bevanda još nisu uplatili 200.000 KM KS BiH

Bezbroj je primjera gdje je vlast podbacila u podršci sportistima, dok se redovno novac uplaćuje za kosidbe, plesne klubove, KUD-ove i šta sve ne. 

Piše: A. Vrabac

Prvi zadatak kabineta Zorana Tegeltije, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministra finansija i trezora Vjekoslava Bevande danas treba biti uplata 200.000 KM Košarkaškom savezu BiH. Od 15. avgusta ta odluka nije uspjela stići iz Generalnog sekretarijata do Ministarstva finansija BiH iako je riječ tek o formalnoj pisanoj odluci za čiju izradu treba pet minuta. 

Podsjećamo, Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine 29. avgusta je otputovala na Eurobasket bez uplaćenog novca. Ni u Službenom listu BiH nije objavljena odluka o dodjeli 200.000 KM Košarkaškom savezu BiH iako je sjednica Vijeća ministara BiH održana 15. avgusta. 

Još jednom se pokazalo da za svaki uspjeh koji postignu bh. sportisti nisu zaslužne državne institucije od kojih se skoro pa mora prositi novac, već isključivo sportisti velikog srca. Većina ih ima angažmane širom svijeta i plaće kakve u državnoj selekciji nikad neće imati i opet biraju da BiH predstavljaju u najboljem svjetlu i daju posljednji atom snage da usreće navijače. I ne samo da usreće, nego i sami žive za tu radost iako su i na meti kritika kada stvari ne idu baš u najboljem smjeru.  

Bezbroj je primjera gdje je vlast podbacila u podršci državnim sportistima dok se redovno novac uplaćuje za kosidbe, plesne klubove, KUD-ove, slave itd.  

Vjerujemo da oni koji nažalost vode državne institucije ne znaju nabrojati ni pet igrača koji su učinili da cijela košarkaška Evropa sa strahom izgovara ime Jusufa Nurkića, Džanana Muse, Miralema Halilovića i drugih igrača koji su nas pobjedom nad Francuskom uoči Eurobasketa, Mađarskom, Slovenijom i dobrom partijom s Njemačkom vinuli u sami vrh evropske košarke. 

Tegeltija i Bevanda dobro zapamtite ova imena, Adis Bećiragić (selektor) Miralem Halilović, Jusuf Nurkić, Džanan Musa, John Roberson, Aleksandar Lazić, Amar Gegić, Emir Sulejmanović, Kenan Kamenjaš, Adin Vrabac, Edin Atić, Ajdin Penava, Sani Čampara. 

Kada se jednog dana budu nekome zahvaljivali za podršku znajte da to zasigurno nećete biti vi. I još nešto, pogledajte press konferenciju nakon utakmice sa Slovenijom, možda i naučite kako se voli država Bosna i Hercegovina i njeni građani. 

Sljedeću utakmicu Zmajevi igraju sa Francuskom 6. septembra, a s Litvanijom dan poslije.

#BiH