Članak

PORODIČNE VEZE, KORUPCIJA, KRIMINAL Kako očistiti bh. pravosuđe od kompromitiranih tužilaca i sudija

Trebalo bi puno vremena da se nabroje sve porodične veze koje vladaju među uposlenim u Tužilaštvu BiH, Sudu BiH i VSTV-u.

Piše: Amra Vrabac

Sutkinja Suda BiH Dalida Burzić suspendovana je sa dužnosti sutkinje do okončanja istrage pokrenute Naredbom o provođenju istrage Tužilaštva Bosne i Hercegovine od 31.08.2022. godine. Riječ je o slučaju Dženan Memić, a Burzić je bila prvoprijavljena u krivičnoj prijavi koju je u oktobru 2018. godine Tužilaštvu BiH podnio Muriz Memić i advokat Ifet Feraget. Šta je radilo Tužilaštvo BiH sve ove godine pitanje je za glavne državne tužioce ali i za same tužioce. Tužioci koji rade na ovoj istrazi Ćazim Hasanspahić i Dubravko Čampara, ali i onoj ranije koja je rezultirala optužnicom protiv pet osoba kojim se sudi na Sudu BiH u vezi sakrivanja i fingiranja dokaza o načinu smrti Dženana Memića, nisu imali nikakvu prepreku i ranije donijeti naredbu o provođenju istrage za ubistvo. Mogli su to raditi i neki drugi tužioci. Ali nisu.    

Burzić je osumnjičena za organizirani kriminal, a zakonom je zaprijećena kazna 10 godina zatvora ili kazna dugotrajnog zatvora.

“Kako osumnjičena obnaša dužnost sudije Suda BiH, Prvostepena disciplinska komisija smatra da vođenje krivične istrage protiv imenovane za navedeno krivično djelo, uz njeno obavljanje dužnosti sudije Suda BiH, ugrožava kredibilitet navedene institucije, radi čega je opravdano njeno privremeno udaljenje od vršenja funkcije sudije Suda BiH do okončanja krivične istrage pokrenute predmetnom Naredbom.

Prvostepena disciplinska komisija smatra da je nužno privremeno udaljenje osumnjičene od vršenja dužnosti sudije navedenog Suda kako bi se stvorili uvjeti za nepristrasno i objektivno vođenje krivične istrage. Ovom odlukom će se istovremeno zaštititi profesionalni integritet imenovane, kao i integritet Suda u kojem imenovana obavlja svoju funkciju”, naveli su danas iz Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a.

Kada je porodica Memić upozoravala VSTV da ne imenuju Burzić za sutkinju Suda BiH, jer je u isto vrijeme vođen i disciplinski postupak protiv nje zbog postupanja u ovom predmetu i neprimjerenih kontakata ali i komentarisanja aktivnog predmeta u javnosti, članovi VSTV-a su se oglušili na ovaj apel.

Ekspresno je okončan disciplinski postupak, a tadašnji predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija otkrio je odluku Disciplinske komisije iako ona nije bila zvanično saopćena, a Burzić je još brže imenovana za sudiju.

Više je tužilaca koji su radili na predmetu Dženan Memić i zastupali optužnicu za saobraćajnu nesreću, a koji su iz Tužilaštva KS od 2016. do danas prešli u Tužilaštvo BiH. Nekima od njih na polaganju zakletve bila je upravo Burzić dok je bila na čelu Tužilaštva KS. Istragom Tužilaštva BiH sigurno će i oni biti obuhvaćeni ili kao osumnjičeni ili kao svjedoci. Tadašnji postupajući tužilac Meris Ćato ima status osumnjičenog, a i on je usred slučaja pred Kantonalnim sudom napustio Tužilaštvo KS i prešao u advokate. Slučaj Memić do kraja je vodio tužilac Sead Kreštalica, također jedan od prijavljenih u krivičnoj prijavi. Kreštalica je napredovao te obavlja i funkciju zamjenika glavne kantonalne tužiteljice Sabine Sarajlija.  

Porodica Memić nikada nije odstupala od svojih tvrdnji. Kako prije šest godina tako i danas smatraju da je Tužilaštvo KS namjerno napravilo propuste u istrazi u slučaju Dženan Memić, ciljano mijenjalo kvalifikaciju krivičnog djela, pomoglo da se prikriju nezakonite radnje kako pojedinih tužilaca, tako i osoba koje se mogu dovesti u vezu sa smrću mladića. Porodica je upozoravala i na status neposrednog svjedoka od te noći Alise Mutap, a na sva pitanja Burzić će morati odgovoriti.

Sud BiH posljednjih godina suočava se s brojnim aferama o kojima je otvoreno govorio i sudija Branko Perić. Pod istragama je bio i predsjednik Suda BiH Ranko Debevec za kojeg se tvrdilo da je u prisnim odnosima sa Burzić.

Sud BiH je znao javnost obasipati javnim pismima odbacujući tzv. napade na njihov ugled i čast, ali jučer i danas iz ove pravosudne institucije tišina iako je članica te institucije pod ozbiljnim optužbama. 

Tišina vlada danima i u Tužilaštvu BiH. Ne samo o istrazi u slučaju Dženan Memić, već i o premještaju tužioca Olega Čavke iz Odjela za organizovani kriminal u Odjel za ratne zločine. Prije Čavke isti je slučaj bio sa Dianom Kajmaković. Niko ne vjeruje u nemušto objašnjenje Tužilaštva BiH da je riječ o internoj reorganizaciji.

Nekoliko je afera bilo u kojima se spominjalo i ime tužioca Čavke. Za pojedine slučajeve je i disciplinski kažnjavan. No, to nije spriječilo bivšu glavnu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić da mu dodijeli neke od zvučnih predmeta. 

No, čini se da su aplikacije Sky i Anom i dešifrovanje podataka koštale ugleda najmanje dvoje tužilaca. I Čavka i Kajmaković spomenuti su u kontaktima kriminalnih grupa dovodeći ih u vezu sa navodnim nezakonitim radnjama i korupcijom. O suspenziji tužilaca v.d. glavnog tužioca Milanko Kajganić i ne razmišlja. On je zauzet novim istragama, optužnicama kao što je bilo u slučaju "Dobrovoljačka" o kojem je sve već rekao Haški tribunal. No, Kajganić sa odanim tužiocem koji je pristao potpisati optužnicu Mladenom Vukojičićem ima svoje viđenje događaja 2. i 3. maja 1992. godine. 

Stanje u pravosuđu rak-rana je bh. društva. Naručene optužnice iz susjedstva, ekspresno otvaranje istraga ili tempiranje baš pred izbore ili neke druge događaje iako se godinama kisele prijave i kriju po ladicama, kompromitovani kadrovi skloni korupciji i prodaji profesije samo su dio pravosudne piramide čiji je vrh politika.

Koliko god se pravosuđe pokušavalo odmaći od politike, imenovanja sudija, tužilaca, članova VSTV-a vrši se po dogovoru, nacionalnoj raspodjeli, protuuslugama. 

Otvaranje sjednica za javnost VSTV-a bio bi prvi signal da su spremni pokazati da se procesi ne kriju i ne dogovaraju. Ali to se neće dogoditi. 

Trebalo bi puno vremena da se nabroje sve porodične veze koje vladaju među uposlenim u Tužilaštvu BiH, Sudu BiH i VSTV-u. Sve je to podloga za korupciju protiv koje bi se zapravo trebali boriti pripadnici pravosuđa.

Uz to treba dodati i Tužilaštvo KS na čijem je čelu Sabina Sarajlija protiv koje je podnesena disciplinska tužba zbog povreda načela nepristrasnosti te nemara i nepažnje u vršenju službenih dužnosti.

“Ured je 13. jula ove godine podnio Prvostepenoj disciplinskoj komisiji Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine disciplinsku tužbu protiv Sabine Sarajlije, glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu. Zbog disciplinskih prekršaja 'povreda načela nepristrasnosti', 'nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti' i 'miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruiranja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti' Zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine", istakli su iz Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a.

#BiH