Članak

Masovna viroza u Goraždu, nadležni ne traže uzrok već se ubjeđuju oko ispravnosti vode

Analize ispravne, ipak se preporučuje prokuhavanje.

Piše: Ernad Metaj


U Goraždu još niko nije preuzeo odgovornost, niti utvrdio tačan uzrok pojave masovnog gastroenterokolitisa kod građana. Preksinoć se u Hitnu pomoć javilo preko 70 osoba, dok je jučer tokom dana u Domu zdravlja opservirano 188 pacijenata sa identičnim sindromom.

- Sve ukazuje na to da je opravdana sumnja kako je do širenja virusa došlo korištenjem vode iz gradskog vodovoda. Iako analiza uzoraka vode pokazuje da je voda ispravna za piće, ja ne mogu tvrditi da voda nije uzrok, jer imamo česte prekide vodosnabdijevanja. Zato vodu u slučaju dužeg prekida vodosnabdijevanja preporučujemo za prekuhavanje prije upotrebe, za Patriju je istakla direktorica JU Zavod za javno zdravstvo BPK Goražde Medina Bićo.

Iz gradske uprave i komunalnog preduzeća koje upravlja vodosnabdijevanjem tvrde da je voda ispravna za piće. Pri tome se pozivaju upravo na analize JU Zavod za javno zdravstvo. Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović i direktor JKP 6. mart Haris Šalo na pres konferenciji su tvrdili da piju vodu iz gradskog vodovoda i izrazili sumnju da se sve nepotrebno politizira.

-  I ja sam bio zabrinut jer konzumiram vodu iz gradskog vodovoda. Sa nadležnim službama smo uradili analizu i pokazalo se da je voda ispravna. U komunikaciji sa odgovornim ljudima u drugim gradovima dobili smo informaciju da je povećan broj viroza što je normalno s obzirom na vremenske prilike. Jučer su čak i neki političari tvrdili da voda nije za piće i malo je čudno da oni smatraju kako mogu vršiti i hemijske analize vode, istakao je Imamović.

Za Šalu je zbunjujuće da iz Zavoda za javno zdravstvo nemaju kategoričan stav.

- Oni vrše analizu vode i trebali bi građanima jasno reći da li da je koriste ili ne. Mi pričamo na osnovu dokumenata koje dobijamo od njih i spremni smo, čak su nam i poželjne dodatne analize. Mi imamo i svoju laboratoriju u sklopu Fabrike vode koja služi za naše potrebe i do sada nije bilo anomalija, rekao je Šalo.

Ono što zabrinjava je da niko u Goraždu ne zna koji je virus uzrokovao zdravstvene tegobe velikog broja građana. Prema saznanjima Patrije nisu poduzimane nikakve aktivnosti na utvrđivanju uzročnika zaraze, a za što opravdanje u JU Zavod za javno zdravstvo vide u činjenici da nije bilo hospitalizovanih pacijenata čiji bi se uzorak stolice analizirao.

-  Moglo bi se reći da je sistem djelomično zakazao. Jasno je da se ovakav virus unosi oralnim putem konzumiranjem pića i hrane. O kakvoj se bakteriji radi ne znamo, ali smo sve pacijente adekvatno zbrinuli. Istina, mogla je i komunikacija između zdravstvenih ustanova u ovom slučaju biti bolja. Kada je navečer evidentiran povećan broj pacijenata koji se javljaju u hitnu bilo bi dobro da su iz Kantonalne bolnice obavijestili nas u Domu zdravlja da se adekvatno pripremimo za dan koji dolazi. Najvažnije je da smo uspjeli pružiti uslugu svim pacijentima, kaže Edin Čengić direktor Doma zdravlja u Goraždu.

S obzirom na broj pacijenata sa istim tegobama i činjenicu da dolaze iz različitih dijelova grada i dr. Čengić smatra da postoji objektivna sumnja da je riječ o zagađenju vode. Na društvenim mrežama većina Goraždana je bila istog mišljenja.

Iz Ministarstva zdravlja nisu poduzimali nikakve posebne mjere po ovom pitanju, a ministar Eniz Halilović kaže da će danas tražiti od Zavoda za javno zdravstvo da se nastala situacija analizira i pojačano prati.

Goražde godinama unazad ima problema sa vodosnabdijevanjem, česti su prekidi, nekada svakodnevni. Svakodnevno se dva puta analizira prisustvo hlora u vodi tako što se uzorci uzimaju s najmanje četiri lokacije. Hemijsko-bakteriološka analiza se radi jednom sedmično, a svako tri mjeseca uzorci vode se šalju i u Sarajevo.

- Zbog velikog broja pacijenata u kratkom vremenskom roku se mora izraziti oprez uprkos činjenici da su sve analize pokazale da je voda ispravna. Od ljekara nismo imali preporuku da vršimo utvrđivanje uzročnika, već sam rekla nije bilo hospitaliziranih pacijenata, a mnoge bakterije se ne mogu vezati isključivo za vodu, rekla je Bićo.

Ono što je dobro, priliv pacijenata u porodične ambulante danas se značajno smanjio. To neće mnogo smiriti građane koji od predstavnika vlasti i odgovornih u nadležnim institucijama očekuju da brže i odgovornije reaguju na pojave anomalija, posebno kada je riječ o njihovom zdravlju. Teško je ostati miran u situaciji kada ljekarsku pomoć zatraži više od pet posto ukupne populacije, a odgovora šta je uzročnik nema. Umjesto da se prepucavaju, lokalne politike bi trebale zajedno raditi u interesu građana.

#BiH