Članak

Dok se trojka prebrojava važni zakoni ostaju za sljedeći saziv Skupštine KS?

Teško je očekivati da vlast otvori prostor opoziciji za kritiku i skupljanje poena.

Piše: Amra Vrabac


Sjednica Skupštine KS koja je prekinuta 27. jula još uvijek nema utvrđen datum nastavka zasjedanja iako je na dnevnom redu ostalo nekoliko važnih prijedloga zakona koji su bili prioritetni za vlast u KS. Ili su barem tako tvrdili u svom koalicionom programu.  

Skoro će kraj mandata, oficijelna predizborna kampanja počinje 2. septembra, dok je nezvanično ona već na vrhuncu, pa je teško očekivati da vlast otvori prostor opoziciji za kritiku i skupljanje poena.

Vladajuća većina koju čine NIP, SDP, Naša stranka, uz nekoliko samostalnih zastupnika vrlo često je upitna, pa su neka zakonska rješenja ili druge važne tačke usvojene glasovima zastupnika SBB-a prvenstveno Zvonka Marića.

U izjavi za Novinsku agenciju Patria Marić napominje da Skupština KS nikada nije okončala ni 52. radnu sjednicu, a skeptičan je i kada je riječ o nastavku 54. radne sjednice. Iako nije bilo prepreka da se sjednica nastavi 28. jula predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić kazao je da će o nastavku zastupnici biti blagovremeno obaviješteni. Ni nakon devet dana nema zakazane sjednice.

Jedan od zastupnika iz vladajuće većine za Patriju je kazao kako očekuje do kraja ovog mjeseca nastavak sjednice.

No, Marić je mišljenja kako je vladajuća većina svjesna da bi svaka rasprava i kritike upućene Vladi KS i predlagačima zakonskih rješenja bili za njih kontraproduktivni te da neće rizikovati sa razmatranjem zakona koji imaju neizvjesnu sudbinu zbog nestabilne većine bez obzira na obećanja koja su dali u svom koalicionom dogovoru. 

Tako je na dnevnom redu ostao Zakon o visokom obrazovanju KS, a u julu 2021. godine tadašnja ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Melika Husić-Mehmedović podnijela je ostavku zbog brojnih kritika na Nacrt zakona o visokom obrazovanju, a koje je uputio i SDP, ali i Ekonomski fakultet na kojem je Husić-Mehmedović profesor. Ni sadašnji Prijedlog Zakona koji se ne razlikuje previše od ranijeg Nacrta nema podršku svih stranaka koje čine vlast.  

Drugi zakon oko kojeg bi vladajuća većina mogla „zapeti“ je Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije.

Treba podsjetiti na hronologiju događaja koji su doveli do prijedloga ovog zakonskog rješenja.

U aprilu 2021. godine Skupština KS je usvojila Nacrt Zakona o zabrani nepotizma i spriječavanju stranačkog zapošljavanja iako su upućene brojne kritike na njegov sadržaj. Međutim, nakon sjednice Skupštine KS tadašnja ministrica pravde i uprave Lejla Brčić podnijela je ostavku. Tvrdila je da su razlozi privatne prirode, ali treba dodati i da je za vrijeme njenog mandata Ustavni sud FBiH proglasio neustavnim Zakon kojim su određena ministarstva spojena, a jedno razdvojeno na dva. Ni ponovljena procedura usvajanja zakona nije bila u skladu s Ustavom FBiH, pa je vladajuća većina u Skupštini KS na posljednjoj sjednici 27. jula usvojila Nacrt Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave KS, a kako bi ispoštovala rok od šest mjeseci koji je ostavio Ustavni sud FBiH.

Nacrt Zakona o zabrani nepotizma i stranačkog zapošljavanja nakon javne rasprave inkorporiran je u određenim dijelovima u Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije. Međutim prema svemu sudeći vlast ga u ovom mandatu neće ili čak ne želi usvojiti. Navodno, jedan od koalicionih partnera u Skupštini KS protivi se ovakvom zakonu na kantonalnom nivou iako su međunarodni partneri među kojima Ambasada SAD, OSCE, EU, Velika Britanija pozvali Skupštinu KS da usvoji ovaj zakon pa čak i čelnika Vlade FBiH i oba doma Federalnog parlamenta da slijede ovaj primjer i tako se opredijele za suštinsku borbu protiv korupcije. 

Ovim zakonom bi se ojačao rad Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS koji bi bio nadležan i za sankcionisanje slučajeva sukoba interesa.

No, upravo ova dva zakona mogla bi ostati nedovršen posao Vlade i Skupštine KS iako su u oba navrata dok su činili vlast SDP, Naša stranka i NIP naglašavali borbu protiv korupcije kao prioritet. Da li je to i suštinski tako ostalo je još malo vremena da dokažu. 

#BiH