Članak

Ako se kazne policajci zbog „ljiljana“, treba kažnjavati i zbog zastave RS i tzv. Herceg-Bosne

Kasim Trnka, profesor sa Pravnog fakulteta u Sarajevu rekao je za agenciju Patria kako policajci korištenjem zastave RBiH sa ljiljanima nisu prekršili zakone Bosne i Hercegovine niti u jednom segmentu

Protiv policijskih službenika u Vlasenici pokrenuta je istraga jer je jedan od njih na društvenoj mreži Facebook objavio fotografiju zastave Bosne i Hercegovine sa ljiljanima, javlja bh. novinska agencija Patria.

Riječ je o policajcima Bošnjacima Rašidu Zekiću, Esmiru Saračeviću i Elviru Patkoviću.

POVEZANI TEKSTOVI Vlasenica: Tri policajaca Bošnjaka će odgovarati jer su se slikali s ljiljanima

Iz Centra javne bezbjednosti u Bijeljini čiji inspektori sprovode istragu potvrdili su da je istraga protiv trojice policajaca otvorena zbog korištenja zastave sa ljiljanima, a u obrazloženju stoji da su tu zastavu koristili i pripadnici Armije RBiH tokom rata u BiH od 1992. godine.

Fotografija na kojoj su policajci ogrnuti zastavom sa ljiljanima nastala je na stadionu Bilino polje u Zenici, tokom utakmice između Bosne i Hercegovine i Belgije 2009. godine. Jedan od policajaca fotografiju je nedavno objavio na svom Facebook profilu, što im je sve trojici zadalo velike glavobolje.

Podsjećanja radi, prva zastava nezavisne Republike BiH, usvojena po proglašenju nezavisnosti 1992. je bijela zastava sa štitom zlatnih ljiljana koji je preuzet od prvog bosanskog kralja iz 14. vijeka Tvrtka Kotromanića.

Zastava je zamijenjena jer se smatrala previše bosanski orjentisanom.

Kasim Trnka, profesor sa Pravnog fakulteta u Sarajevu rekao je za agenciju Patria kako policajci korištenjem zastave RBiH sa ljiljanima nisu prekršili zakone Bosne i Hercegovine niti u jednom segmentu, jer su kao navijački rekvizit koristili tadašnju zvaničnu zastavu međunarodne priznate zemlje.

- Ako bi policajci iz Vlasenice snosili bilo kakve sankcije zbog korištenja zastave sa ljiljanima, to bi značilo da iste sankcije trebaju snositi i oni koji koriste zastavu Republike Srpske ili takozvane Herceg-Bosne, jer su i te zastave koristile vojske od 1992. godine – rekao je Trnka.

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara u kabinetu, osim zastave Bosne i Hercegovine drži i zastavu Hrvatske.

U institucijama u bh. entitetu Republika Srpska također stoji zastava RS, koju su kao obilježije nosili i pripadnici Vojske RS, odgovorni za mnoge zločine tokom agresije na BiH, a mnogima od njih danas se sudi pred domaćim i Međunarodnim sudom za razne zločine u Hagu.

 

 

 

#BiH