Članak

Videtič: Maske su pale, EU je ostavila BiH da sama radi težak posao

Iznenađen je što je na listi zemalja koje su se usprotivile kandidatskom statusu BiH i Njemačka.

(Patria) - Miran Videtič, politički komentator iz Slovenije razočaran je jučerašnjim glasanjem u Evropskom vijeću ali i stavom Evropske unije da BiH ne dodijeli kandidatski status, dok su to dobile Ukrajina i Moldavija.  

„Predsjednik Slovenije Borut Pahor je javno aktivirao tu ideju na sigurnosoj konferenciji i BiH u Sloveniji ima prijatelja. Kad su i druge države glasale vidi se da je EU u jednoj strašnoj situaciji gdje ne znamo prepoznati potrebe EU, ali više potrebe Bosne i Hercegovine. Nadao sam se da će doći do jedne politčke odluke, budimo pošteni BiH nije baš u situaciji da uđe u EU, ali nadao sam se odluci kao kad su bile u pitanju Bugarska i Rumunija“, kazao je Videtič za OBN info.  

Iznenađen je što je na listi zemalja koje su se usprotivile kandidatskom statusu BiH i Njemačka.

„Jako sam se iznenadio što se na toj listi našla i Njemačka i jako sam se razočarao tom odlukom njemačke vlade. Ali to je slika i prilika odnosa u EU, imamo ranjenog Macrona, ne baš jaku njemačku vladu i čak u Evropskoj uniji se traži neko treći ko može, da tako kažemo, povući most iz tog blata“, napominje.  

S druge strane obradovalo ga je što je Poljska podržala ideju Slovenije pa i Hrvatska u vezi kandidatskog statusa BiH.

„Sada padaju maske. Nadao sam se da će EU dati poticaj za promjene u BiH, ali izgleda da ćemo opet prijatelje u BiH ostaviti da sami rade težak posao“, zaključio je Videtič.

#BiH