Članak

Obilježena 30. godišnjica od svirepog ubistva Bošnjaka u Sokolini kod Ilijaša

I ovoga 14. juna, tužna godišnjica u Sokolini obilježena je uz jecaje, suze, tugu i bol za ubijenim, onima koji su nakon 14-dnevnog mučenja i torture u logoru Rajlovac

(Patria) - U mjestu Sokolina kod Ilijaša danas je obilježena 30. godišnjica od svirepog ubistva u autobusu 48 Bošnjaka iz naselja Ahatovići, Bojnik i Dobroševići, kao  i stradanja 18 šehida i poginulih boraca Armije RBiH, koji su u pokušaju proboja prema slobodnoj teritoriji, poginuli na brdu Ranovača, braneći svoj narod i domovinu od agresora.

I ovoga 14. juna, tužna godišnjica u Sokolini obilježena je uz jecaje, suze, tugu i bol za ubijenim, onima koji su nakon 14-dnevnog mučenja i torture u logoru Rajlovac autobusom dovezeni u mjesto Sokolina gdje su na zvjerski način ubijeni.

Neprijateljski vojnici po dolasku u Sokolinu naredili su zarobljenicima da legnu na pod autobusa, a onda su autobus zasuli granatama, mecima i bombama. Od 56 zarobljenika osam ih je preživjelo od kojih je jedan u međuvremenu preminuo, a ostali su živi svjedoci ovog strašnog zločina.

Obilježavanju je prisustvovao i ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović koji je kazao da počinioci ovog svirepog ubistva moraju doći pred lice pravde, te da se nada da će se to i desiti.

‘’Obilježavanje ove godišnjice je jedno od najemotivnijih kojem sam imao prilike da prisustvujem. I danas sam pod dojmom  priče i svjedočenja Elvira Jahića, jednog od preživjelih u ovom autobusu smrti. Istovremeno sam razočaran jer za ovaj zločin agresora, još uvijek niko nije odgovarao”, istakao je ministar.

Kazao je i kako ga raduje prisustvo velikog broja mladih ljudi koji su došli da odaju počast stradalima, jer tako doprinose kulturi sjećanja.

“Narod koji zaboravlja svoju prošlost, nema ni svoju budućnost, zato posebnu zahvalnost želim uputiti organizatoru obilježavanja ove godišnjice, za kontinuirano podsjećanje  na dešavanja u Sokolini”, istakao je ministar.

Prisutnima su se obratili i pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Tajib Delalić, predsjednik RVI Novi Grad Osman Đozo, Besim Gljiva, koji je pronašao tijela u autobusu smrti, te Elvir Jahić, jedan od osam preživjelih.

#BiH