Članak

Dodik gubi kompas, povukao vitalni nacionalni interes na trgovinu s Velikom Britanijom

Nova neugodnost za NSRS.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je danas da je sporazum o trgovini i saradnji sa Velikom Britanijom štetan za BiH i da se zbog toga pozvao na vitalni nacionalni interes.

“Imam osjećaj da u podređen položaj stavlja BiH i u tom pogledu, pošto je to drugi put na odlučivanju, ja sam glasao protiv i potegao vitalni nacionalni interes”, rekao je Dodik novinarima nakon sjednice Predsjedništva BiH.

On je pojasnio da će to pitanje biti upućeno Narodnoj skupštini Republike Srpske i da vjeruje da će ga NSRS odbaciti.

Dodik je rekao da ovaj bh. entitet ne doživaljava Veliku Britaniju kao prijatelja, jer postoje opravdane sumnje da ponuđeni sporazum ne tretira ravnopravno subjekte u sporazumu.

“Zato ne možemo dati saglasnostna taj sporazum”, zaključio je Dodik.

Dodik izjavio je da je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt “apsolutno nepostojeća osoba” u pogledu funkcije koja se zove visoki predstavnik u BiH i njega “treba deportovati iz zemlje” na način kako to predviđa zakon koji se bavi strancima u BiH.

“Dejtonski sporazum poznaje poziciju visokog predstavnika i njegovo osoblje, kasnije je to pokušalo da se nametne kao pitanje koje je vezano za OHR koji u institunacionalnom smislu nema nikakve nadležnosti i njega treba zatvoriti”, izjavio je Dodik novinarima u Sarajevu.

On je ocijenio da ponovo zasjeda neka “neformalna grupa koja sebe naziva Savjetom za sprovođenje mira, a oni ničim nisu izabrani, oni su samoizabrani i svim svojim saopštenjima pokušavaju da nametnu određena ponašanja”.

“Postavili su pred BiH neriješiva pitanja u prošlosti i doveli do toga da je BiH upala u institucionalnu agoniju. Kada se bude pisala historija vidjet će se da su oni bili značajan remetilački faktor putu ka stabilnosti u BiH”, zaključio je Dodik.

#BiH