Članak

Uzbuna u SNSD-u i HDZ-u zbog Komšićeve apelacije da se ograniči vitalni nacionalni interes

Brojne reakcije onih koji se plaše građanske BiH.

Piše: Ernad Metaj


HDZ i SNSD su pokrenuli pravu lavinu reakcija na odluku člana Predsjedništva BiH Željke Komšića da podnese apelaciju Ustavnom sudu BiH kojom želi osporiti pravo konstitutivnim narodima da za svako pitanje mogu pokretati zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Očigledno je Komšić pogodio suštinu jer je to ključni instrument za blokadu državnih institucija.

– Kada ne pripadate nikom, kada ste ni na nebu, ni na zemlji, onda vučete poteze kakve vuče Željko Komšić. Sve više svjestan činjenice da mu Bošnjaci ne mogu obezbijediti drugi mandat i da više ne može lažni Hrvat biti, a zastupati interese Bošnjaka, sarajevski hibrid poseže za svim što se čini kao slamka spasa. Potez Željka Komšića je dokaz koliko SDA i poslušnici poput njega vladaju pravosuđem. Krenuo je Željko Komšić u kampanju, a kako drugačije nego protiv vitalnih nacionalnih interesa – navodi Sanja Vulić.

Komšićeva bitka za građansku BiH je očigledno trn u oku nacionalistima, a posebno onima koji nisu naučili biti svoji kao Vulićeva koja u predsjedniku SNSD-a vidi "svoga Boga". U građanskoj državi za Vulićevu i njoj slične ne bi bilo mjesta jer bi tada bilo važno šta znaš i koliko si sposoban, a ne koliko si spreman uvući se u zadnjicu „zaštitnicima nacionalnih interesa“ čiji lični konto stalno raste dok je narodu novčanik sve prazniji.

Šefica kluba SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać bila je otvorenija i izrazila strah da apelacija može biti prihvaćena. Umjesto argumenata kritika Komšića se bazira na emocijama.

- Očigledno je vjerni sljedbenik lika i djela Alije Izetbegovića, te da je sličnim apelacijama iz 2018. godine, a uz pomoć Ustavnog suda koji dokazano politički djeluje, u značajnoj mjeri u dejtonsku ustavnu strukturu unio nered i nepovjerenje među konstitutivne narode, pa tako i u samu zemlju – rekla je Novaković Bursać.

Njoj je važno da se zadrži mogućnost naroda da kroz Domove naroda blokira državu što trenutno čine SNSD i HDZ. U kom pravcu idu kritike potvrdila je i predsjedavajuća Kluba delegata Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Lidija Bradara. HDZ – ova noćna mora je ukidanje dopmova naroda, ili smanjivanje njihovih ingerencija. HDZ jednostavno ne želi građansku državu u kojoj svaki građanin ima jednaka prava. Umjesto argumenata opet za kritiku Komšića služe nacionalističke floskule i njegovo nazivanje „bošnjačkim“ članom Predsjedništva BiH.

Član Predsjedništva Željko Komšić podnio je Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zahtjev za ocjenu ustavnosti niza odredbi Ustava Federacije BiH i Ustava Republike Srpske.

Zahtjevom se od Ustavnog suda BiH traži da proglasi neustavnim odredbe koje isključivo konstituentnim narodima daju mogućnost da u okviru Doma naroda FBiH i Vijeća naroda RS, kao vitalni interes proglase sve što požele i na taj način blokiraju sve zakonodavne postupke. Iz Komšićevog kabineta ističu da ne mogu samo i jedino konstituentni narodi biti adekvatno zastupljeni u izvršnim i pravosudnim organima vlasti, utjecati na ustavne amandmane a time i ustavne reforme, voditi glavnu riječ kada je u pitanju organizacija organa javne vlasti, te da jedino i samo konstituentni narodi odlučuju o sistemu javnog informisanja, kao i to da ne mogu jedino i samo konstituentni narodi imati mogućnost da svako pitanje proglase vitalnim nacionalnim interesom.

#BiH