Članak

Čović i dalje opstruira novac za izbore, međunarodna zajednica ih (ne)će finansirati

Obaveza domaćih vlasti.

SARAJEVO, (Patria) - Klub Bošnjaka u Domu naroda PS BiH traži održavanje vanredne sjednice kako bi se osigurao novac za izbore.

"S obzirom da je sjednica Kluba održana netom prije ove sjednice, predali smo ovaj zahtjev dužan sam informisati i vas i Dom da Klub Bošnjaka jednoglasno svojim potpisima Člana 58 Poslovnika podnosi zahtjev za sazivanje hitne sjednice sa jednom tačkom a to je finansiranje Općih izbora”, kazao je Asim Sarajlić, delegat SDA.

S obzirom da do 19. ovog mjeseca trebaju biti osigurana sredstva, Sarajlić je kazao da je planirano da se naredi Vijeću ministara BiH u roku od 24 sata od donošenja zaključka da se donese odluka o dodjeljivanju 12,5 miliona KM.

Predsjedavajući Doma, Dragan Čović mu je poručio da je zloupotrijebio poslovnik jer su oni taj zahtjev dobili.

Na činjenicu da sredstva još nisu osigurana i da rok istiće 19. maja osvrnula se i šefica misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec.

"Što se tiče nas kao organizacije, obaveza da redovito i na vrijeme provodi izbore je jedna od ključnih obaveza koje je BiH preuzela kao članica OSCE-a. Pozdravljamo potez CIK-a koji je raspisao izbore i očekujemo da će Vijeće ministara BiH doznačiti sredstva potrebna za organizaciju izbora na vrijeme. Prije svega, ne želim spekulisati o tome šta bi se moglo desiti u budućnosti, ali nadležni organi BiH dužni su iskoristiti sredstva koja im stoje na raspolaganju da bi organizirali izbore, a međunarodna zajednica nije u poziciji da snosi te troškove”, kazala je Kavalec.

#BiH