Članak

Rok za novac za izbore 19. maj, a Tegeltije nema do 20.: Hoće li se uključiti Tužilaštvo?

Pri tome ne objašnjava zbog čega još uvijek nema državnog budžeta, a zbog čega je ugroženo finansiranje izbora.

(Patria) - Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija na putu je u Sjedinjenim Američkim Državama, a prema saznanjima Patrije tamo ostaje do 20. maja.

Pri tome ne objašnjava zbog čega još uvijek nema državnog budžeta, a zbog čega je ugroženo finansiranje izbora.

Poznato je, kako je pojasnila, Centralna izborna komisija ukoliko do 19. maja ne dobiju novac za organizovanje i provođenje izbora održavanje istih bit će upitno.

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija BiH još nikada nije predložio Budžet za 2022. godinu, a iz ovog ministarstva uporno ponavljaju da rade na izradi Budžeta.

"Već sedmicama se zahtijeva od njega predlaganje budžeta. Nisam baš sigurna da je političko putovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH u SAD, u ovom trenutku kada budžet još uvijek nije usvojen, preče od usvajanja budžeta i rada Vijeća ministara BiH", kazala je danas Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH.

No, konkretnih odgovora na ova pitanja nema, dok vrijeme brzo curi.

Neizvjesno je i finansiranje izbora iz budžetske rezerve, a iako je CIK BiH zatražio, na sjednici Vijeća ministara 20. aprila nije bilo govora o zahtjevu da se odobre sredstva iz budžetskih rezervi.

Suad Arnautović, predsjednik CIK-a u više navrata kazao je da se CIK BiH "striktno pridržavati zakona i rokova" te da su nakon 19. maja, ako se ne riješi pitanje financiranja izbora, na potezu i pravosudne institucije.

"U Krivičnom zakonu BiH postoje izričite odredbe o tome što ako se na protupravni način onemogućava birače da ostvare svoje pravo. CIK BiH je dužan, ako smatra da je počinjeno krivično djelo, da to djelo prijavi nadležnom tužilaštvu", rekao je Arnautović.

Iz OHR-a ranije su za NAP istakli da međunarodna zajednica jednoglasno poručuje, bez obzira što izborni zakon nije promijenjen, izbori se moraju održati.

OHR naglašava da je obaveza Vijeća ministara da osigura novac.

“Sada je na Vijeću ministara da ispuni svoju zakonsku obavezu i osigura potrebna sredstva za finansiranje izbora”, poručuju iz OHR-a.

(A.Č.Z.)

#BiH