Članak

Bošnjaci dolaze na sjednicu Doma naroda PS BiH, u opciji pokretanje vitalnog nacionalnog interesa

Ukoliko dođe do usvajanja Prijedloga izmjena Izbornog zakona bit će uložen vitalni nacionalni interes. 

SARAJEVO, (Patria) - Nova hitna sjednica Doma naroda PS BiH zakazana je za danas u 10 sati, na kojoj će se naći Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku koji su predložili delegati HDZ BiH. 

Prvi pokušaj usvajanja ovih izmjena zakona koje su diskriminatorne i koje idu u prilog HDZ BiH pri izboru člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, a odnose se i na promjene u načinu izbora članova CIK-a, biranja delegata u Dom naroda FBiH i Dom naroda PS BiH je propao jer na sjednicu nisu došla tri delegata SDA Bakir Izetbegović, Amir Fazlić, Asim Sarajlić kao ni Munib Jusufović iz SBB-a zbog čega nije bilo kvoruma za rad i odlučivanje. 

Na sjednicu je došao samo delegat iz Kluba Bošnjaka Denis Bećirović koji je najavio svoj dolazak i na današnju sjednicu smatrajući da je PS BiH jedino mjesto za dogovore i iznošenje stavova o političkim pitanjima.

Kako Patria saznaje na današnju sjednicu Doma naroda PS BiH doći će delegati iz Kluba Bošnjaka, ali ukoliko dođe do usvajanja Prijedloga izmjena Izbornog zakona bit će uložen vitalni nacionalni interes. 

Predložena odluka Parlamentarne skupštine BiH u Domu naroda može biti proglašena destruktivnom po vitalni interes bošnjačkog, hrvatskog ili srpskog naroda većinom glasova bošnjačkih, hrvatskih ili srpskih delegata. Takvu predloženu odluku u Domu naroda morat će odobriti većina bošnjačkih, hrvatskih i srpskih izaslanika koji su prisutni i glasaju.

Ukoliko većina bošnjačkih, hrvatskih ili srpskih izaslanika stavi primjedbu na pozivanje na zaštitu vital­nog in­te­resa, predsjedavajući Doma naroda odmah će sazvati zajedničku komisiju, koju čine po tri delegata, od kojih je svaki izabran između bošnjačkih, hrvatskih i srpskih delegata, s ciljem razrješenja tog pitanja. Ukoliko to komisija ne uspije u roku od pet dana, predmet se upućuje Ustavnom sudu BiH koji će po hitnom postupku preispitati proceduralnu ispravnost slučaja.

Pitanje vitalnog nacionalnog interesa u vezi Izbornog zakona BiH već je pokretao Klub Bošnjaka 2013. i 2017. godine. 

#BiH