Članak

Vikić, Pušina i drugi: Sud BiH - NISU KRIVI

Sud Bosne i Hercegovine danas je izrekao prvostepenu presudu u predmetu Dragan Vikić i drugi.

(Patria) - Sud Bosne i Hercegovine danas je izrekao prvostepenu presudu u predmetu Dragan Vikić i drugi. U provostepenoj presudi sva četvorica optuženih oslobođeni su optužbi.

Izricanju presude prisustvovao je veliki broj Vikićevih saboraca kao i građana Sarajeva.

Dragan Mioković je kazao da je strašno što je šest godina morao da se brani.

"Dragan Vikić nije posljednji branilac Sarajeva koji će biti doveden u ovakvu situaciju. Želim mu da izađe zdrav iz ovog procesa a o časti je suvišno govoriti", kazao je Mioković.

Optužnica je teretila optužene Dragana Vikića i Jusufa Pušinu za počinjenje krivičnog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. stav 1. tačka a) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, u vezi s članom 180. stav 2. istog Zakona, a optužene Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića za počinjenje krivičnog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. stav 1. tačka a) KZBiH, u vezi s članom 180. stav 1. i članom 29. istog Zakona.

U obrazloženju presude, predsjedavajući Sudskog vijeća Zoran Božić rekao je da nije dokazano da su Uzunović i Čovčić učestvovali u ubistvu vojnika JNA u Velikom parku, kao ni da su tijela kasnije prevezli na Darivu, gdje su i zapaljena. Dodao je da Državno tužilaštvo nije dokazalo ni da su Vikić i Pušina znali ili mogli znati kako su njihovi podređeni počinili ubistva i propustili da kazne počinioce.

Vikiću i ostalima suđenje je počelo u martu 2017.

#BiH