Članak

FUP ispituje mogući kriminal u GINEX-u, Srbija vreba šansu da uđe u namjensku industriju F BiH

Sporni ugovori sa Ei Opek iz Niša.

Piše: Ernad Metaj


Federalna uprava policije po nalogu Kantonalnog tužilaštva BPK Goražde provjerava navode o mogućim nepravilnostima u poslovanju goraždanske firme GINEX. U okviru provjera je i način formiranja cijena, te posrednički ugovori o čemu je Patria ranije pisala. Osim toga provjerava se i način dodjele donacija iz ove još uvijek jedne od najprofitabilnijih firmi u namjenskoj industriji F BiH. Od Uprave se želi dobiti i analiza efekata transfernih cijena uz provjeru tačnosti Izvještaja o transfernim cijenama.

Vlada F BiH ranije je upozoravana da Uprava društva zaključuje ugovore, formira cijene i posredničke provizije bez kontrole od strane Nadzornog odbora. Pri tome posredničke provizije dostižu 17 posto prodajne cijene što implicira da se za račun trećih lica umanjuje dobit GINEX-a. U tom pogledu interes onih koji su vlasnici firme bi trebao provjeriti tačnost informacija da pojedinci samo na jednom ugovoru GINEX-a s kupcem zarade i do 400.000 maraka. Pri tome dešava se da GINEX kao državna firma ima posrednika u dogovoranju posla s drugom državnom firmom. Osim toga postoje optužbe da cijene proizvoda ne prate povećanje cijena sirovina što smanjuje profitabilnost firme, a profitiraju posrednici.

Mali dioničari sumnjaju da je umanjivana dobit GINEX -a prethodnih godina i da se gubilo između šest i osam miliona maraka godišnje. Problem se pojavio i kada predstavnici državnog kapitala prošle godine nisu htjeli usvojiti izvještaj o poslovanju GINEX -a, da bi se nakon nekoliko mjeseci predomislili. Sumnje su pojačane nakon tvrdnji malih dioničara da Uprava GINEX -a raznim nezakonitim gimnastikama izbjegava vanrednu reviziju na koju dioničari imaju pravo. Prema njihovim ranijim dopisima Uprava je uskraćivala pravo revizorima da kopiraju dokumentaciju insistirajući isključivo na gledanju dokumenata na licu mjesta.

U međuvremenu grupa radnika koji žele ostati anonimni obratila se revizorima da posebno obrate pažnju na poslovne aranžmane sa Ei-Opek a.d. Niš. U tom dokumentu se izražava sumnja da je GINEX oštećen za 40.000 KM. To se otkrilo nakon narudžbe poluproizvoda za GINEX-ov finalni proizvod UG -01. Kada je zbog loše kvalitete odbijena prva isporuka od 10.000 komada zbog stizanja rokova isti proizvod je naručen od Pobjede Rudet koja je u istom poslovnom krugu sa GINEX -om. Ono što se u Srbiji plaća 2,1 eura ispred vrata se dobilo za 0,75 eura.

Osim toga Uprava se tereti i da je partnerima iz Niša na svoju štetu progledala kroz prste za isporučene provodnike u izolatoru za piston aktuator. Naručeno je 30.000 komada i cijela količina se pokazala neotpornom na korozivno dejstvo i nikada nije ugrađena u finalni proizvod niti je vraćena proizvođaču.

Sumnja da se sa Srbijom ne vode čisti poslovi pojačana je dolaskom izvjesne Jelene Uljarević u GINEX kao predstavnice potencijalnog ino partnera iz Italije. S obzirom da je riječ o relativno mladoj kompaniji iza koje stoji osnivački ulog od 50.000 eura postoji sumnja da se iza svega krije srbijanski kapital. Od ranije nije tajna da Srbija nije uspjela usvojiti znanja i tehnologije potrebne za proizvodnju eksploziva te da se na ovaj način žele instalirati u GINEX. Prije dolaska u Goražde Uljarević je imala kontakte sa Vladom F BiH.

Federalna uprava policije se GINEX-u obratila 03.03. 2022 godine sa spiskom dokumentacije koju traže na uvid. Iz Federalne uprave traže da im se dostave ovjerene kopije. Nakon pregleda dokumentacije FUP će o poduzetim radnjama obavijestiti Kantonalno tužilaštvo u BPK Goražde.

#BiH