Članak

SDA: Neodgovorne izjave Milorada Dodika, vitalni nacionalni interes mora biti zaštićen i u RS

Dodaju da Vijeće naroda RS treba da postane zakonodavni dom u punom kapacitetu kao što je to i Dom naroda u Parlamentu Federacije BiH.

SARAJEVO, (Patria) - Stranka demokratske akcije odgovorila je saopćenjem za javnost Miloradu Dodiku i poručila da će predložiti da se u zaštitu vitalnog nacionalnog interesa uvedu simetrični mehanizmi u oba doma parlamenata bh. entiteta, te da je to pravo rješenje. Ovo saopćenje je SDA izdala još 2018. godine. 

''SDA odbacuje i cijeni vrlo neodgovornom izjavu i prijetnju Milorada Dodika da će entitet RS, ukoliko ne bude popunjen Klub Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, pristupiti ustavnim promjenama i ukinuti Vijeće naroda RS. Iako nepopunjen, Klub Srba u Federalnom parlamentu vrši svoju ustavnu ulogu, a Vijeće naroda RS, iako popunjeno, zbog poslovničkih smicalica u Ustavnom sudu RS, nije u mogućnosti vršiti svoju ulogu. Zbog toga će SDA tražiti ukidanje poslovničkih prepreka. Pravo rješenje je, a to će SDA i predložiti, da se u zaštitu vitalnog nacionalnog interesa uvedu simetrični mehanizmi u oba doma parlamenata bh. entiteta", navode iz SDA.

Dodaju da Vijeće naroda RS treba da postane zakonodavni dom u punom kapacitetu kao što je to i Dom naroda u Parlamentu Federacije BiH.

Napomena: Ovaj tekst je ispravljen, jer u prvobitnoj verziji nije naglašeno da se radi o saopćenju iz 2018. godine.

#BiH