Članak

Nehammer: BiH nije i neće biti ostavljena sama

Evropa je prisutna u Bosni i Hercegovini kroz EUFOR i važno nam je zadržati mir i sigurnost.

(Patria) - Austrijski kancelar Karl Nehammer izjavio je u petak kako Evropska unija neće napustiti Bosnu i Hercegovinu te je sugerirao kako bi u odnosu na evropski put te zemlje trebalo imati nešto blaže kriterije.

Nehammer boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, gdje se sastao s najvišim državnim dužnosnicima, a novinarima je kazao kako je ta zemlja važan partner Austrije i cijele Evropske unije, naročito u sigurnosnim pitanjima, prenosi Hina.

“Evropa je prisutna u Bosni i Hercegovini kroz EUFOR i važno nam je zadržati mir i sigurnost. Bosna i Hercegovina nije i neće biti ostavljena sama”, kazao je austrijski kancelar u Sarajevu, ističući kako je i pozicija Beča u odnosu na Bosnu i Hercegovinu jasna i nepromijenjena, a znači nedvojbenu podršku njenom teritorijalnom integritetu i suverenitetu.

Rekao je kako je nužno “pošteno razgovarati” u odnosu na postojeće izazove i vidjeti na koji način Bosna i Hercegovina može postati članica EU-a, baš kao i druge zemlje Zapadnog Balkana.

Dodao je kako u odnosu prema Bosni i Hercegovini ne bi trebalo imati “isuviše oštre kriterije”, pa je najavio da će o tome razgovarati i s dužnosnicima Njemačke, kao još jednog važnog partnera kako unutar EU-a, tako i za Bosnu i Hercegovinu.

Austrijski kancelar je istakao kako je rat u Ukrajini postao najvažnije pitanje dok se svijet istovremeno suočava s posljedicama pandemije uzrokovane korona virusom.

Kazao je kako je sada isti izazov svima, pa je posebno spomenuo rast cijena energenata i hrane ocijenivši kako se taj problem ne može riješiti bez saradnje i solidarnosti.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija je rekao kako i dalje računa na podršku Austrije u procesu evropskih integracija, odnosno za sticanje kandidatskog statusa.

Vjeruje kako se rat u Ukrajini neće preliti na Bosnu i Hercegovinu, dodajući kako dijeli zabrinutost “zbog patnje civila u Ukrajini”, ali nije direktno osudio rusku agresiju na susjednu zemlju.

Tegeltija je naveo da ne postoji ni politički, ni vojni, niti bilo kakav interes da se kriza iz Ukrajine prelije na bilo koji način u BiH.

"Ne postoji niko u BiH da želi da se to prelije i siguran sam da se to neće desiti. Iako, moramo priznati, da u BiH prizivaju neke događaje i slično da se pravi situacija nestabilnom, da se šalju različiti izvještaji o BiH koji ne odgovaraju stvarnom stanju odnosa u BiH. Kao rezultat toga, dobili smo dodatne snage EUFOR-a u BiH, odlukom onih koji imaju pravo da je donesu", kaže Tegeltija.

Tegeltija je dodao da BiH ima svoj sporazum i svoje odnose sa NATO-om, koji su definisani i usaglašeni unutar zemlje.

"BiH će se prema tome, o saradnji sa NATO-om odnositi upravo onako kako je to definasano sporazumom. To je naše pravo da mi naše odnose regulišemo i sa NATO-om ili nekim drugim savezom na slobodan i legitiman način u ovim institucijama, u ovoj zgradi u kojoj mi sjedimo", rekao je Tegeltija na konferenciji za medije. 

#BiH