Članak

Neumski pregovori otkrili ulogu Rusije u BiH, Dodik će sprovesti Putinovu prijetnju

Rusija je krenula u promišljenu avanturu, iz koje nema povratka

(Patria) - Svijet neće biti isti kao što je bio prije 24. februara 2022. Hladni rat nije završen 1990., nego zamrznut. Sada je vrijeme da se okonča hladni rat na nekoj novoj konferenciji KEBS-a kao 1975. u Helsinkiju, gdje će Rusija dobiti sigurnosne garancije, a transatlantski saveznici granice širenja na istok Evrope te ostala krizna žarišta po svijetu. Tu je i Tajvan, zapadna Sahara, Kosovo itd., kazao je za Novinsku agenciju Patria prof.dr. Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana.

„Rusija je krenula u promišljenu avanturu, iz koje nema povratka. Promišljena avantura koja ima svoje rizike: slabost SAD, povukla se iz Afganistana, Iraka, Sirije, najveće naftni prijatelji SAD Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su neutralni i neće povećati proizvodnju nafte da ne bi naštetili Rusiji. Kina čeka da pridobije Rusiju na svoju stranu. EU ne može još 30 godina bez ruskog plina, jer 30 godina govore o alternativi, a do sada je na tome samo simbolično radila“, kazao je Bećirović.

Na pitanje koliko je realno i opasno da Rusija preko Srbije izazove slična dešavanja i na Balkanu, a u kontekstu BiH i naših aspiracija za pristup NATO-u Bećirović ističe da Balkan čeka rasplet situacije u Ukrajini. 

„Da podsjetim, da je akademik Dragan Čović (HDZBiH) nedavno i zvanično pozvao Rusiju da bude više prisutna u BiH, a Milorad Dodik (SNSD) je najneposredniji satelit Putinove politike. Neumski pregovori su razotkrili ulogu Rusije. U Neumu se prepoznao ruski rukopis u pregovorima. Milorad Dodik je jedini visoki zvaničnik neke države u Evropi i rijetki u svijetu, koji je sa svojim saradnicima, u ovoj situaciji, apsolutno stao na stranu Vladimira Putina i Rusije“, ističe Bećirović.

Podsjeća na 'ruski rukopis' u nastupima Dodika, u kojima se traži demilitarizacija BiH, negiranje identiteta Bošnjaka, negiranje države Bosne i Hercegovine. 

„Sve se to isto radi Ukrajini i Ukrajincima od strane Rusije. Podsjetit ću i na činjenicu da se protiv Bosne i Hercegovine iz Budimpešte koordinira obavještajna operacija „Kula“, kojoj joj je cilj rušenje ekonomskog sistema Federacije BiH i premijera Fadila Novalića. Zašto još uvijek četiri godine poslije izbora nije formirana Vlada FBiH shodno izbornom rezultatu? Zašto nisu izabrane sudije Ustavnog suda FBiH? Prije par dana Dodik je zatražio isplatu deviznih rezervi Centralne banke BiH, a to je nastavak obavještajne operacije „Kula“ kroz rušenje monetarnog sistema države.

Sjetimo se i „non-papera“, koji se pripisuje slovenačkom premijeru Janezu Janši i mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, i tu je ponovno prepoznat ruski rukopis.

Znatno bogatstvo Dodika nalazi se u Rusiji koja će mu u posljednjoj varijanti poslužiti kao utočište Dodiku. Kao što je Rusija do sada ponudila utočište Mirjani Marković (Milošević), Veljku Kadijeviću i drugima. Dodik će po svemu sudeći sprovesti Putinovu prijetnju suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH zbog njenog opredjeljenja ka NATO, ali i EU i na to treba biti spremna Bosna i Hercegovina i njeni građani, te NATO i EU, a prvenstveno SAD“, upozorava Bećirović.

Dodik kontinuirano izjavljuje, da je Republika Srpska (RS) u poziciji da ostvari svoje separatističke namjere, jer svijet više nije “isključivo američki“. 

„Izjave Dušanke Majkić, Srđana Mazalice, Sanje Vulić i Radovana Kovačevića (svi iz Dodikovog SNSD-a), su najave i prijetnje ruskom vojnom intervencijom u BiH. Dodik je u neposrednoj konekciji sa Moskvom, jer je Srbija svjesna koliko bi je mogla koštati ta avantura. Postojeća napeta situacija u BiH mogla bi biti prekinuta od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji bi trebao smijeniti Dodika. Sve ostalo bi uslijedilo samo po sebi. Sve navedeno dokazuje da je odluka tadašnjeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida bila samo povod za Dodikov odnosno bojkot kadrova iz Republike Srpske institucija Bosne i Hercegovine i najave usvajanja paketa zakona, koje bi usvojio entitet Republika Srpska, a koji su usmjereni na 'razdržavljenje' Bosne i Hercegovine, a 'državljenje' Republike Srpske i dio su većeg projekta, koji ima neposredne veze sa ruskom invazijom na Ukrajinu“, dodao je Bećirović.

#BiH