Članak

Otkriven identitet militanta koji taocima odsijeca glave

Radi se o Mohammedu Emwaziju, Britancu koji dolazi iz zapadnog Londona i koji je godinama poznat britanskim sigurnosnim službama

Maskirani militant Islamske države koji je zadužen za odsjecanje glava zarobljenicima sa Zapada konačno je dobio svoje ime i prezime. BBC otkriva da se radi o Mohammedu Emwaziju, Britancu koji dolazi iz zapadnog Londona i koji je godinama poznat britanskim sigurnosnim službama. Međutim, on nisu htjeli to otkriti javnosti jer bi im to pomutilo planove, prenosi novinska agencija Patria. 

Emwazi je u žižu javnosti prvi put dospio u avgustu kada je smaknuo američkog novinara Jamesa Foleyja. Nakon toga je presudio američkom novinaru Stevenu Sotloffu, britanskom humanitarcu i hrvatskom zetu Davidu Hainesu, britanskom taksisti Alanu Henningu, humanitarcu Abdul-Rahmana Kassigau, a posljednji put se pojavio prije smaknuća japanskih taoca Harune Yukawe i Kenjija Gota.

Emwazi je godinama bio pod radarom britanskih službi, ali im je pobjegao 2006. kada je otputovao u Somaliju, a poslije i u Tanzaniju. On je tvrdio da je išao na safari, ali MI5 je bio uvjeren da se 'učlanio' u militantsku grupu al-Shabab. Agenti su priveli Emwazija u Amsterdamu, ali iz njega nisu izvukli baš ništa. Poslije je mladi teorist čak i podnio prijavu protiv agenata zbog maltretiranja.

U međuvremenu se vratio kući u Englesku, pa je tek 2012. otišao u Siriju.

Krvnik je kuvajtskog porijekla, a Washington post je odmah nakon identifikacije pronašao njegovog prijatelja iz djetinjstva.

"Odmah sam znao da je to on. Bili smo kao braća. Da, sto posto sam siguran da je to on..."

Enwazi je odrastao u Queen’s Parku, dolazi iz bogate porodice i završio je informatiku na Westminsterskom univerzitetu s odličnim ocjenama.

#Svijet