Članak

Potvrđena optužnica protiv Steve Mumovića za zločin protiv civila u Vlasenici

Kako se navodi u optužnici, Mumović je, zajedno sa još jednim pripadnikom policije

(Patria) - Okružni sud u Istočnom Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Steve Mumovića koja ga tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u maju 1992. na području Vlasenice.
Vlasenica. 

Prema navodima optužnice, Mumović je u Vlasenici, u večernjim satima neutvrđenog dana početkom maja 1992. godine, zajedno sa četiri pripadnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica, došao do pritvorske prostorije koja se nalazila u prizemlju zgrade SJB-a Vlasenica, u kojoj je bilo nezakonito zatvoreno najmanje 12 civila bošnjačke nacionalnosti.

Kako se navodi u optužnici, Mumović je, zajedno sa još jednim pripadnikom policije, izvukao jednu osobu iz pritvorske prostorije i počeo tući, zatim su je odveli na sprat zgrade SJB-a Vlasenica, gdje su je nastavili udarati, nanijevši joj na taj način snažne tjelesne i duševne patnje i bol.

Mumović je nakon toga, kako stoji u optužnici, zajedno sa četvoricom pripadnika policije, na hodniku SJB-a Vlasenica počeo tući po glavi i tijelu drugu osobu, koja je od tih udaraca izgubila svijest, pa kad je došla svijesti, odveli su je na sprat, u prostoriju u kojoj se nalazila policijska oprema, gdje su je nastavili tući raznim predmetima.

“Ispitujući ga istovremeno kome pripada i da li ima naoružanje, što je sve trajalo oko sat i po vremena, a zatim su ga odveli u susjednu prostoriju SJB-a Vlasenica, gdje mu je jedan pripadnik policije prišao i prislonio pištolj na prsa, govoreći mu: ‘Hoćeš li pričati ili ne?’, nastavljajući ga udarati, nanoseći mu na taj način snažnu tjelesnu i duševnu bol, nakon čega su ga vratili u pritvorsku prostoriju SJB-a Vlasenica”, navodi se u optužnici.

Mumoviću se također stavlja na teret da su 2. maja 1992. godine u Vlasenici, on i još jednan pripadnik policije SJB-a Vlasenica, odjeveni u uniforme rezervne policije i naoružani puškama i pištoljima, došli do jedne kuće u Vlasenici te vlasniku naredili da krene s njima kako bi dao izjavu, a zatim ga odveli policijskim vozilom marke Golf u SJB Vlasenica, gdje su ga uveli u salu koja se nalazila na spratu zgrade, u kojoj je bio još jedan uniformisani rezervni policajac, da bi ga zatim počeli ispitivati o naoružanju i stražama.

“Počeli su ga tući gumenim palicama, kundacima od automatskih pušaka i rukama, a Stevo Mumović mu je pokazivao natekle šake, govoreći mu: ‘Vidi šta ste mi vi, balijaći, napravili’, a da bi potom u salu ušla još dvojica pripadnika rezervnog sastava policije s maskama na glavama, koji su se pridružili premlaćivanju osobe, koju su oborili na pod, a zatim počeli gaziti vojničkim čizmama koje su imali na nogama, što je trajalo oko sat vremena, kojom prilikom mu je Stevo Mumović udarcem nogom nanio povredu iznad gornje usne, gdje i danas ima ožiljak”, stoji u optužnici.

Kako je saopćeno, optužnica je potvrđena 8. decembra 2021. godine.

#BiH