Članak

Njemački semafor zaustavlja modernog srpskog despota: Jesu li Vučiću odbrojani dani?

Posve je jasno da je njegova autoritativna vladavina pred krahom...

Piše: R. Belko


Da su odbrojani dani berlinskim političkim migovima despotsko - hegemonističkoj vladavini Aleksandra Vučića, bilo je jasno nakon one posjete odlazeće i uskoro zaboravljene bivše njemačke kancelarke Angele Merkel. 

Jer, Merkel je Vučića savršeno koristila kao balkanski osigurač i marionetu za potkusurivanje u ovom našem geopolitičkom bazenčiću. No, SEMAFOR koalicija je nova realnost države Njemačke. 

A zeleno svjetlo na tom semaforu se počelo paliti Srbijom. Akumulirana nebriga za građane Srbije i previše brige kako da remeti red u komšiluku dovelo je Aleksandra Vučića, modernog srpskog despota, skoro do kraja puta. 

Rijetko je kada u beskonačnosti vladavine novog Slobe bilo toliko odvažnosti i snage u samoj Srbiji da se krene na velikog vladara, koji apsolutno kontroliše sve sisteme života i smrti, a kontroliše i najveći medijski paket koji djeluje kao medijska mašinerija Jong Una, Lukašenka i Komunističke partije Kine zajedno. 

Apsolutni vladar Vučić sve teže izlazi na kraj sa protestima. Ovi posljednji nisu jedini, ali su nekako postali kontinuirani, uvezani i masovnost im raste. S druge strane neka moćna imena, a ime Novak Đoković to u Srbiji jeste, konačno su stala uz svoj narod. Jer, kako to obično biva, cijenu despotske vladavine ponajviše plaćaju despotovi sugrađani. A despot je okrnjio mir, preko svojih pijuna destabilizirao Crnu Goru, Kosovo i konstantno podrivao mir i odnose unutar Bosne i Hercegovine. S druge strane družio se s Janšom, Orbanom, slao im Dodika, trčao Putinu….

Nasljednik Angele Merkel, Olaf Scholz predstavnik je nekih novih politika i vizija njemačke i evropske politike. U SEMAFOR vladi njegovog SPD-a sijaju nove lampice, liberalne i zelene. 

Dešavanja u Srbiji mirišu baš na tu zelenu lampicu Semafora, jer Zeleni su sve agresivniji i na društveno - političke poremećaje u EU, a tek na ono što Vučić radi u Srbiji i regiji. Ne samo na ekološke vratolomije, nego i na uvođenje ekonomsko - ekoloških zagađivača sa istoka. Dodamo li tome da ni vrijednosti SPD-a i FDP-a nemaju ništa slično s aktuelnom vlašću u Srbiji jasno je da je preko noći berlinska podrška tajnim namigivanjem postala noćna mora srbijanskog predsjednika i vlade koju vodi njegova stranka. 

Nasilje koje su Vučićevi specijalci i žandarmi demonstrirali prvih dana protesta bilo je booster za rast decibela podrške, za omasovljenje protesta i smjelost da se blokira auto-put a onda ispuni velikim brojem ljudi. 

Vučić se više ne usuđuje ponoviti ni one gluposti koje je ispaljivao nakon protesta pred skupštinom o kvadraturi, jaknama i broju demonstranata. Odnosno o napuhanim brojkama.

Posve je jasno da je njegova autoritativna vladavina pred krahom, da će i način tog kraha biti sličan kao u svakoj despotiji, a da će Njemačka, konačno u okvirima evropskih vrijednosti, okrenuti ćurak i na Balkanu, posljednjem predvorju koje nije integrisano u Evropsku uniju. 

Bosna i Hercegovina i njeni predstavnici koji je žele osloboditi ralja SANU-a, velikosrpske politike i projekata poput “srpskog sveta” morali bi baš sada krenuti u diplomatsku ofanzivu spram Berlina i Brisela. Jer čekanje komesarčića i delegata da nam rješavaju reforme po državi je prodaja državnih interesa. 

Vrijeme je kontinuirane posjete Berlinu, poziva da se posjeti Sarajevo i da se možda krene u neku novu misiju poput onog britansko-njemačkog plana. Isto tako ohrabruju poruke i glasovi iz Velike Britanije, pa bi se i ka Londonu valjalo krenuti, a evropski Berlin i slobodni London oduvijek su bili uz antifašističku, prodemokratsku Bosnu i Hercegovinu koja je čuvala leđa saveznicima na ispravnoj strani čovječanstva. 

Vrijeme je da pozovemo saveznike, jer onima koji bi nas pocijepali upalilo se zeleno svjetlo. A gdje je zeleno nema mjesta za trovače okoliša!

#BiH #Srbija #AleksandarVučić #Njemačka #RasimBelko #OlafSholz