Članak

Fantomska firma iz Italije preko GINEX-a (ne)osvaja namjensku industriju F BiH

GINEX godišnje gubi šest do osam miliona maraka.

SARAJEVO, (Patria) - Cirkus u režiji Vlade F BiH sa razmatranjem izvještaja o poslovanju UNIS GINEX-a za 2020 godinu je konačno okončan. Predstavnici državnog kapitala koji su prvo oborili izvještaj na ponovnom razmatranju su ga usvojili. Ministar industrije i energetike Nermin Džindić za Patriju je ranije tvrdio kako su šanse za takav epilog skoro nikakve jer nije vidio ništa novo što bi sugerisalo da bi Izvještaj o poslovanju trebalo podržati. Tom prilikom Džindić se složio sa dijelom prigovora malih dioničara koji su tvrdili da se umanjuje dobit GINEX-a kroz posredničke ugovore koji po jednom poslu idu do vrtoglavih 400.000 maraka, ali i kroz cijene GINEX-ovih proizvoda koje su za pojedine kupce znatno manji nego što je realna cijena na tržištu.

Ipak, izvještaj je usvojen, a time i spašena uprava, a pravi razlozi za cijelu trakavicu je prema dobro obaviještenim izvorima Patrije bilo odbijanje uprave GINEX-a da sarađuje sa sumnjivom firmom iz Milana koju zastupa izvjesna Jelena. Firma je osnovana sa 50.000 eura kapitala, a njeni vlasnici su nepoznati javnosti. Prokurista te kompanije ima sjedište u Beogradu, a izvori Patrije bliski kabinetu ministra i premijera F BiH Fadila Novalića govore kako je Jelena njihov čest gost. 

Ministar demantuje takve tvrdnje i kratko odgovora da s pomenutom firmom nema saradnje niti je smije biti. Iz odgovora bi se dalo naslutiti kako ministar zna o čemu se radi, ali s nama nije želio podijeliti više detalja. Iz izvora bliskih upravi GINEX-a saznali smo da bi u slučaju poslovnog aranžmana sa talijanskom firmom GINEX kupovao čahure i zrno, što je ludost imajući u vidu da je riječ o proizvodu koji se u GINEX-u proizvodio čak i tokom rata.

Direktorica GINEX-a Munevera Fočo nije bila raspoložena za razgovor na ovu temu. Javila se na telefon i rekla da joj ne možemo uzimati vrijeme.

-    Hvala i prijatno, kratko je odgovorila i spustila slušalicu.

Resorni ministar ovog puta se nije izjašnjavao o sumnjama da GINEX godišnje zbog loše politike formiranja cijena, ali i velikih posredničkih ugovora gubi između šest i osam miliona maraka. Za Patriju je rekao kako je Izvještaj usvojen kako bi GINEX mogao aplicirati za kreditna sredstva. Za što će GINEX-u krediti kada ostvaruje milionsku dobit odgovor nismo dobili.

Bez objašnjenja ostaju i pitanja zašto se ogroman novac GINEX-a troši na posredničke ugovore, čak i u situaciji kada naša kompanija dogovara poslove sa drugim državnim kompanijama iz inostranstva. Ministar Džindić je obećao javno da će provjeriti jedan od posredničkih ugovora vrijedan 400.000 maraka, ali o rezultatima provjere još uvijek nije izvijestio javnost.

Ono što je bar prema tvrdnjama ministra izvjesno je da GINEX ipak neće ulaziti u investiciju za proizvodnju dronova. U te svrhe su čak bila i odobrena grant sredstva, ali se od toga odustalo. Ustvari, pitanje je da li je i bilo stvarne namjere jer nije postojala adekvatna tehnička dokumentacija i elaborat. Bilo je planova da GINEX pravi i barutanu, gdje se govorilo o saradnji sa srbijanskom namjenskom industrijom iako su interes iskazali Norvežani koji proizvode najbolji barut na svijetu. Priča o barutani ostala je mrtvo slovo na papiru, a činjenice govore da GINEX kao i većina namjenske industrije u BiH nije nikada integrisana s NATO industrijom. Umjesto toga BiH se orijentisala na saradnju s egzotičnim zemljama što u suštini najviše odgovara posrednicima i trgovcima naoružanjem.

Situacija u GINEX-u najbolje pokazuje da su priče o velikom uzletu namjenske industrije ipak parafrazirane. Samo ova kompanija još uvijek proizvodi tek 65 posto potreba koje za njenim proizvodima iskazuje tržište, a smatra se jednom od najprofitabilnijih u F BiH. Trenutno od namjenske industrije čini se više koristi imaju mešetari i trgovci oružjem nego država. 

#BiH