Članak

Galićeva šutnja na korupciju, kriminal i nepotizam: Preostaje mu samo poništavanje konkursa

Zvaničan zahtjev za poništenje ovog konkursa podnio je 27. septembra savjetnik direktora Galića Svevlad Hoffmann.

Piše: A. Vrabac


Ni deseti dan od afere Konak u kojoj su uhapšena dva policijska službenika GP BiH od kojih je jedan predsjednik Komisije za prijem kadeta u GP BiH Rejhan Raković kod kojeg je pronađeno 100.000 KM, nema informacije niti potvrde prvog čovjeka GP BiH Zorana Galića o poništavanju konkursa.

Zvaničan zahtjev za poništenje ovog konkursa podnio je 27. septembra savjetnik direktora Galića Svevlad Hoffmann. On je zbog novonastale situacije i kompromitacije cijelog procesa zatražio isključivo donošenje odluke o poništenju konkursa.

Treba podsjetiti da je ovaj konkurs raspisan u novembru 2020. godine, a tražilo se 25 mlađih inspektora i 125 policajaca. Od 25 mlađih inspektora 9 mjesta je predviđeno za Bošnjake, osam za Srbe i osam za Hrvate. Od 125 policajaca 45 mjesta je predviđeno za Bošnjake, 41 za Srbe i 39 za Hrvate.

Prema informacijama koje je Patria dobila iz više izvora, i postupajuća državna tužiteljica u ovom predmetu mišljenja je da konkurs treba poništiti. S obzirom da nije poznat tačan broj onih kandidata koji su davali novac za prijem u GP BiH, te da još uvijek traje istraga i Tužilaštvo BiH saslušava neke od kandidata koji su pristali dati novac, nema logike nastavljati proceduru niti primati kandidate u službu dok se stvari ne istjeraju na čistac.

Prvi čovjek GP BiH Zoran Galić svojom šutnjom i izbjegavanjem poništavanja kompromitiranog konkursa na određeni način učestvuje u krivičnom djelu što se može tumačiti i kao ometanje istrage koja je u toku. Galić je uhapšenog Rakovića imenovao na čelo Komisije zajedno sa Đorđom Kusmukom i Ivicom Sabljom.

Ako prvi čovjek GP BiH izbjegava preuzeti odgovornost i javnosti ponuditi odgovore na brojna pitanja onda možemo zaključiti da on svojom šutnjom odobrava korupciju, nepotizam, kriminal i sve ono o čemu se već godinama i javno i tajno priča o GP BiH. Ova akcija trebala je uslijediti nakon upozoravajućih pisama koje su dobili čelnici više policijskih agencija, ali i ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić prvo u martu, a zatim u julu ove godine. Još tada su precizirana neka od spornih imena kandidata ali i cjenovnik za prijem kadeta od 15.000 do 25.000 KM.

U istu komisiju za prijem kadeta Cikotić je imenovao dva uposlenika Ministarstva iako je znao da je proces kompromitovan. Sa ovim nečasnim radnjama u vezi prijema kadeta povezuju se neki od Cikotićevih saradnika koji već godinama bez obzira ko je ministar imaju svoje prste u raznim konkursima i odborima i pitaju se više i od samog ministra.  

Kod Rakovića su uz novac navodno pronađeni i spiskovi kandidata koji su primljeni po ovom konkursu. Hoffmann je u svom zahtjevu naveo da kandidati nisu još uvijek obavili zdravstvene preglede niti su izvršene sigurnosne provjere jer je u toku žalbeni rok.

Uz Rakovića su slobode lišeni još jedan uposlenik GP BiH i jedan civil koji su bili posrednici te pronalazili kandidate koji su spremni platiti za radno mjesto.

U ovom trenutku niko sa sigurnošću ne može potvrditi koliko je kandidata dalo novac, koliko je onih kojima je zbog rodbinskih (djeca uposlenika) ili političkih veza broj bodova bio daleko veći nego što su zaista osvojili, i najvažnije koliko je onih koji su oštećeni na ovom konkursu, a o čemu je također u dva pisma bilo riječi.

Galić kao prvi u lancu odgovornosti više se ne može “braniti šutnjom” ili isturati svoje saradnike da “peru obraz GP BiH” i kriti se iza saopćenja o održanim kolegijima na kojem su podržali borbu protiv korupcije u vlastitim redovima, već će se morati jasno odrediti prema ovom skandalu.

Njegovu odgovornost traže i neki od članova Nezavisnog odbora PS BiH koji provodi konkursnu proceduru izbora direktora državnih policijskih agencija kao i poništenje samog konkursa.

#BiH