Članak

Okončan seminar o medijskom praćenju izbornog procesa u BiH

Sudionici skupa, realiziranog u sklopu projekta VE "Podrška integralnom i inkluzivnom izbornom procesu u BiH", bili su u prilici upoznati se o širokom spektru pitanja

(Patria) - Jačanje kapaciteta medija za profesionalno praćenje i izvještavanje o izbornom procesu bila je tema seminara za predstavnike vodećih medija u Bosni i Hercegovini, koji je održan u Neumu od 9. do 12. septembra, u organizaciji Vijeća Evrope (VE) i u partnerstvu sa Centralnom izbornom komisijom Bosne i Hercegovine (CIKBiH).

Sudionici skupa, realiziranog u sklopu projekta VE "Podrška integralnom i inkluzivnom izbornom procesu u BiH", bili su u prilici upoznati se s različitim aspektima izbornog procesa u BiH, uključujući i prioritete koji se tiču reforme izbornog zakonodavstva u skladu s međunarodnim obavezama i temeljnim demokratskim principima.

Istaknuto je kako je reforma izbornog zakonodavstva jedan od 14 prioriteta koje je Bosna i Hercegovina, u skladu s Mišljenjem Evropske komisije, dužna ispuniti prije početka pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

Radi se o setu pitanja, koji, uz ostalo, podrazumijeva obavezu provedbe više presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, a što u konačnici vodi izmjenama Ustava BiH (Aneksa 4. Dejtonskog mirovnog sporazuma), uključujući njegovo usklađivanje s Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, koja, kako je poznato, ima supremaciju nad domaćim zakonodavstvom.

Pitanja su to koja se, prije svega, odnose na pravo ‘manjina’ da ravnopravno, konzumiraju pasivno biračko pravo, odnosno pravo da budu birani/imenovani u zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast.
Inače, CIKBiH je u kontekstu aktuelnih izmjena izbornog zakonodavstva nadležnim institucijama uputio prvu verziju inicijative za izmjene Izbornog zakona BiH, čiji je tekst, u međuvremenu, usaglašen s Mišljenjem OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije (ODIHR) i Venecijanske komisije, te će u novoj formi biti distribuiran na relevantne adrese.

Predavači su bili predsjednik CIK-a BiH Željko Bakalar, kao i članovi Komisije - Suad Arnautović, Ahmet Šantić, Vlado Rogić i Jovan Kalaba, koji su u sklopu vlastitih prezentacija elaborirali brojna i za predstavnike medija zanimljiva pitanja.

Sudionicima seminara u uvodnom dijelu se putem videolinka obratila ekspertica ODIHR-a Giovanna Maiola, koja je govorila o međunarodnim standardima medijskog izvještavanja o izbornom procesu.

#BiH