Članak

Reakcija IANUBiH i Kurjaka: Ne urušavamo ANU BiH, želimo usko sarađivati

Sve što činimo i što ćemo činiti pokušaj je jačanja ANUBIH-a, a ne njegovo slabljenje.

SARAJEVO, (Patria) - Internacionalna akademija nauka i umjetnosti u Bosni i Hercegovini (IANUBIH) na čijem je čelu akademik Asim Kurjak reagirala je na tekst Patrije “Akademici 'preko noći' urušavaju ANU BiH, probosanske snage je moraju zaštititi”.

Iz Internacionalne akademije nauka i umjetnosti navode da nisu nastali iz BANU-a, već da su autohtona multietnička akademija koja je jedina koja ima jasne kriterije prijema temeljene na scientometriji, čak i u polju umjetnosti gdje nema scijentometrijskih analiza.

„Također, u svom tekstu navodite kako je formiranje novih akademija posljedica neostvarenih ciljeva pojedinaca. Ako možda i ima takvih po drugim Akademija, to zbog postavljenih visokih kriterija za izbor u redovne članove IANUBIH, kod nas nije moguće. Akademikom se može nazivati samo redovni član Akademije“, navodi se u reakciji.

„Stavljati u istu rečenicu, te u isti kontekst predsjednika IANUBIH, akademika Kurjaka, sa predsjednicima i članovima drugih Akademija, jednostavno nije moguće. Za razliku od svih predsjednika Akademija koje djeluju na području Bosne i Hercegovine, akademik Kurjak je počasni doktor nauka na 13 uglednih svjetskih univerziteta (ne i Sarajeva), što niko drugi iz Bosne i Hercegovine nema. U članstvu je ili na rukovodećim funkcijama u 8 naučnih stručnih akademija, te sa gotovo 14.000 citata najcitirani je kliničar u području bivše Jugoslavije, a i šire“, navode iz ove akademije.

Također iz Internacionalne akademije odbacuju navode da su nove akademije pokušaj urušavanja ANUBIH-a.

„IANUBIH, njen predsjednik, potpredsjednici, generalni sekretar i izvršni direktor takvu tvrdnju kategorički odbacujemo. Optužbe tog tipa su zaista ozbiljne i neosnovane. U jednom od prvih članaka našeg statuta je navedeno da visoko cijenimo najstariju krovnu akademiju ANUBIH i da ćemo s njom usko surađivati, tačno onoliko koliko to ona želi. Ta saradnja je već počela konkretnim akcijama. Jedna od njih je značajan naučni skup u Tuzli koji će se održati od 17. do 19. septembra ove godine. U planu su i druge akcije poput akademske dijaspore, održivog razvoja, otkrivanja mladih talenata i jačanja naučnih lidera u BIH. Za vašu informaciju, IANUBIH ima 108 članova (i nekoliko u postupku prijema) doslovce iz svih dijelova BIH i iz svih etničkih skupina. Među njima je 14 bivših rektora, 12 bivših dekana, 7 bivših ministara, 7 bivših ambasadora i slično. U naučnoj produkciji (koju izbacujunepristrani i nemilosrdni strojevi - kompjuteri ) ima 252.000 citata i po tome je ubjedljivo najjača intelektualna jedinica u BIH. Voljeli bismo da i ostale Akademije izađu u javnost sa rezultatima njihove naučne produkcije zasnovane na scientometrijskim parametrima kakve moderna nauka jedino i poštuje, a ne „autoritete“.

Sve što činimo i što ćemo činiti pokušaj je jačanja ANUBIH-a, a ne njegovo slabljenje. Zdrava konkurencija u svim područjima ljudske djelatnosti stimulira i one slabije, a naša akademija surađuje samo s jakima jer je tako i ona jača. Ona ima 4 razreda koje ANUBIH nema: dijaspora, religija, mladi znanstvenici i održivi razvoj“, navodi se u reakciji.

#BiH