Članak

Objavljen oglas: Mladi u KS će stan od 31 kvadrat moći kupiti za 31.000 KM

Kako je pojasnio ministar, novi model podarazumijeva da mladi dobiju stanove sistemom predinvestiranja.

SARAJEVO, (Patria)  - Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović, danas se obratio javnosti povodom novog projekta Vlade KS i ministarstva, a koji se tiče poticaja za mlade kada je u pitanju stambeno pitanje. Poziv je objavljen danas, a na raspolaganju je 113 stanova.

Kako je pojasnio ministar, novi model podarazumijeva da mladi dobiju stanove sistemom predinvestiranja.

Na prodaju 113 stanova

“To znači da ove godine, pored subvencioniranja, koje je bilo interesantno i značajno u proteklih nekoliko godina, ove godine smo željeli da mladima osiguramo stanove po povoljnijoj cijeni i po povoljnijim uslovima. Imali smo jedan konkurs koji je bio raspisan za investitore. Nažalost, broj onih koji su se javili nije očekivan i nismo zadovoljni sa time”, rekao je Hadžiahmetović.

Otprilike, kazao je, tri investitora su ispunjavali uslove i 13 stanova imaju koji su na raspolaganju po tom osnovu.

“Drugi osnov, koji ćemo ponuditi mladima, jeste Kantonalni stambeni fonda za boračke populacije, koji će osigurati stotinu stanova. U ovom oglasu koji je danas objavljen, imat ćemo ukupno 113 stanova. Od ove tri firme koje su se prijavile i ispunjavale uslove su Duljević firma sa četiri stana u zoni Ilidže – Blažujski put. Uslove je ostvarila i firma Mostakbal Budućnost sa 78 stanova u Trebinjskoj ulici u Buća Potoku i MBI development sa dva stana u Lužanskom polju – Vrtovi riverine. Fond za izgradnju stanova KS je ponudio 30 stanova u Vogošći u naselju Rosulje, 50 stanova u centru Ilijaša u blizini Općine Ilijaš i 20 stanova na lokaciji Šip”, naveo je Hadžiahmetović.

Uslovi za kupovinu stana

Uslovi su poznati iz ranije donosene odluke, a kriteriji po kojem će se bodovati su stručna sprema, broj članova domaćinstva, priznati naučni radovi, članovi porodice šehida, invalidnost osoba, i prednost bračnih partnera ili vanbračnih parova…

“U ovoj analizi možemo vidjeti da su stanovi od 31 metra kvadratnog do 86 metara kvadratnog. To je cijena između 50.000 i 165.000 KM. Ako umanjimo za 25.000 KM, koliko ćemo dati poticaj, znači da će najniža cijena stana biti 31.000 KM, a najskuplji oko 140.000 KM. Javni oglas je otvoren 30 dana”, rekao je Hadžiahmetović i dodao:

“Stan od 31 kvadrat može se kupiti za 31.000 KM. U ovoj opciji najniža cijena stana će biti 1.000 KM a najveća za 2.000 KM. Stanovi na Šipu će biti najskuplji”.

Subvencioniranje za one koji su kupili stan prošle ili ove godine

Za one koji su kupili stanove u prošloj ili pretprošloj godini, kada nije bilo ni jednog aktivnog projekta za mlade, ministar Hadžiahmetović je rekao da će se Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture zalagati na Vladi da se i taj drugi dio uzme u obzir.

“Dakle, oni koji su kupili stan ove godine, ili eventualno u nekom dijelu prošle godine, da  im se omogući subvencioniranje. Koja je to visina subvencije i broj aplikanata u ovom trenutku ne mogu da kažem, ali mislim da ćemo osigurati dovoljna sredstva da zadovoljimo kriterije mladih osoba koji su zadovoljili želje, kupili stan i nisu mogli na neki način da učestvuju u ovom natječaju”, istaknuo je Hadžiahmetović.

Za iduću godinu, najavio je ministar, nastojat će da urade jedan bolji model.

“To je da onu imovinu koju ima kanton, a koja je atraktivna lokacijski, da putem stambenih i kantonalnih fondova pravimo namjenski zgrade za mlade, a koje će biti na atraktivnim lokacijama”, naglasio je Hadžiahmetović.

#BiH