Članak

Novinari Al Jazeere pušteni uz kauciju na novom suđenju

Novinari Al Jazeere Mohamed Fahmy i Baher Mohamed su proveli 411 dana u zatvoru.

 

Egipatski sud oslobodio je dvojicu novinara Al Jazeere uz kauciju, a sudac je naložio oslobađanje oba novinara na otvaranju ponovljenog suđenja u četvrtak, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Novinari Al Jazeere Mohamed Fahmy i Baher Mohamed su proveli 411 dana u zatvoru. 

Dvojica novinara Al Jazeere English pojavili su se na sudu u Kairu na ponovljenom suđenju zbog manjka dokaza zbog navodnih veza sa Muslimanskom braćom.

Današnje ponovljeno suđenje Peteru Gresteu, Mohamedu Fahmyju i Baheru Mohamedu naredio je Kasacioni sud prošlog mjeseca, odbacivši presude nižerangiranih sudova koji su ovu trojicu proglasili krivim za pomaganje grupi koja je proglašena nelegalnom.

Greste je deportovan 1. februara na osnovu predsjedničkog dekreta nakon što je naređeno novo suđenje i vratio se kući u Australiju.

Tri novinara, zajedno sa sedam svojih kolega izvan Egipta, optuženi su za širenje „lažnih vijesti“ tokom svojega izvještavanja sa demonstracija protiv vojnog svrgavanja predsjednika Muhameda Mursija 2013. godine.

Greste, Fahmy i Mohamed dobili su zatvorske kazne između sedam i 10 godina.

U pokušaju da osigura vlastito oslobađanje i deportaciju, Fahmy se odrekao svog egipatskog državljanstva i čeka povratak u Kanadu, čije državljanstvo također ima.

Novinari su u više navrata kazali kako su kažnjeni samo zato jer rade svoj posao.

#Svijet