Članak

Čolpa: Pozivam Komšića i Džaferovića da povuku saglasnost na vojnu vježbu BiH i Srbije

Dodaje da je naivno misliti da BiH pored sebe može i Srbiju povući u NATO.

SARAJEVO, (Patria) - Obzirom na nimalo ugodne, šta više vrlo opasne poruke koje dolaze od zvaničnika istočno od Drine, ali i odgovore koji su uslijedili od strane domaćih aktera, prvenstveno Željkaa Komšića, postavlja se pitanje smisla održavanja zajedničke vojne vježbe Oružanih snaga BiH sa Vojskom Republike Srbije koja je planirana tokom ove godine, poručio je u izjavi za javnost zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Nihad Čolpa.

"Pozivam Komšića i Džaferovića da opozovu svoju saglasnost sa 18. redovne sjednice Predsjedništva BiH od 19.11.2020. godine za održavanje potpuno logički neobjašnjive i politički i moralno neprihvatljive zajedničke vojne vježbe Oružanih snaga BiH sa Vojskom Republike Srbije, jer je vojno opredjeljenje BiH članstvo u NATO, dok je Srbija izabrala vojnu neutralnost. Činjenica da je ministar odbrane BiH Sifet Podžić ujedno i stranački kolega Komšića, važna je i olakšavajuća karika u tome da njihov retorički patriotizam konačno dobije konkretan oblik", istakao je Čolpa. 

Dodaje da je naivno misliti da BiH pored sebe može i Srbiju povući u NATO.

"Pogotovo je beskorisno, a time uvredljivo održati zajedničku vojnu vježbu sa državom koja se nije u stanju suočiti se istinom o dešavanjima sa početka devedesetih, priznati genocid i distancirati od ideja i projekata koje su kroz proteklih stotinu godina više puta region odvele u razaranje i stradanje. BiH nema nikakvu obavezu da bude ruka spasa državi koju njeni zvaničnici uporno vode putem civilizacijskog sunovrata. Krajnje je vrijeme da riječi budu ispraćene djelima i da pokažu da kičma ne smije biti elastična kao jezik", zaključio je Čolpa.

#BiH