Članak

PUT NESTANKA BiH Hibridne oluje odnijet će nam državu, zašto stojimo na vjetrometini?

Reforma više nije ključno pitanje.

Piše: Rasim BELKO ([email protected])


Država koja urušava sopstvene temelje hiperprodukcijom nepismenih i neobrazovanih, loših kadrova, laka je meta i sve bliže da postane plijen onih koji protiv nje vode hibridne i specijalne ratove. 

Od obustavljana vojnih operacija pokrenutih od strane hegemonističkih snaga u Srbiji i Hrvatskoj po raspadu Jugoslavije, do danas se subverzivno djeluje protiv svakog segmenta državnosti i opstojnosti naše domovine. 

Hibridni rat nije vojni, već državni koncept ratovanja, u kojem mogu da se angažuju svi društveni potencijali države agresora, a da se napadnu svi društveni resursi države žrtve. U slučaju Bosne i Hercegovine vjetrovi hibridnog rata pušu iz dva smjera. 

Sa istoka, beogradski agresivni hibridni vjetar usmjeren je na uništenje kompletnog sistema državnih i poddržavnih institucija i organizacija, zaduženih za funkcionisanje BiH kao nezavisne, jedinstvene i suverene moderne države Balkana. 

Ne postoji segment hibridnog ratovanja koji Srbija ne upotrebljava protiv naše države. Zvanična vlast u Beogradu, potpomognuta akademskom zajednicom SANU-a, religijskom Srpske pravoslavne crkve i srpskom politikom u BiH već dvije i po decenije provodi hibridnu oluju koja konstantno ljulja opstojnost BiH. 

U vojnoj agresiji Srbije i domaćih bh. izdajnika stradale su stotine hiljada građana BiH, ginula su nam djeca, rušeni gradovi i sela. Posljedice hibridne oluje mogle bi biti dalekosežnije sa mnogo više žrtava koje toga nisu svjesne. 

No, prije objašnjenja, treba istaći i drugi hibridni vjetar koji nam dolazi iz pravca zapada, tačnije iz Zagreba i Hrvatske. Znatno sofisticiraniji, namazaniji i s puno većom međunarodnom zaleđinom iz Hrvatske na nas konstantno lansiraju hibridne rakete. Hrvatska također u svom hibridnom pohodu ima pomoć akademske i religiozne zajednice, ali daleko veća pomoć im je zaleđe u evropskoj i vatikanskoj podršci rušenja Bosne i Hercegovine. 

Nekako se Bosna i Hercegovina uspjela braniti dok su ove dvije strane napadale sama za sebe, ali od ujedinjenja isprovociranog na ruskim novcima u vrijeme Kolinde Grabar Kitarović, čiju politiku danas slijedi Zoran Milanović, situacija se znatno okrenula protiv BiH. 

Baš kao što je u vrijeme vojnog rata morala odgovoriti zajednici dvije susjedne agresorske države, tako sada Bosna i Hercegovina mora učiniti maksimalan napor da ih spriječi u mnogo goroj ofanzivi. 

No, dok se u ratu morala osloniti na ono što ima, jer joj je i svijet okrenuo leđa, danas bi Bosna i Hercegovina ili bar onaj dio progresivnih snaga, morala biti okrenuta snagama koje hoće, znaju i mogu da se bore protiv modernog rata koji nikada nije prestao protiv nje. 

Jer, baš taj progresivni dio bosanskohercegovačkog bića je kontaminiran subverzivnim djelovanjem susjednih Srbije i Hrvatske, ali i Rusije, Kine i još nekih zemalja koje nam nisu naklonjene a mi to ne vidimo. 

Reforma više nije ključno pitanje. Ono se nameće kako bi se pod njhovom sjenkom odvijao konstantni napad  na opstojnost BiH. Reforma je postala dio hibridnog rata, jer nam se svakodnevno pakuju priče i podvale kako trebamo reformisati i ovo i ono, kako jedino tako možemo u EU i NATO, a istovremeno svi koji nam to podmeću svjesni su da dok pokušavamo reformu doživljavamo opasne udare. 

PUT NESTANKA BiH SDA je stvorila akademske hudnike koji gravitiraju između neznanja i nesposobnosti!

PUT NESTANKA BiH Sistem je odavno zaražen, defektni kadrovi vode procese

PUT NESTANKA BiH Obrazovanje proizvodi dijabolike, pa nasjedamo na celofan politike!

Nastavit će se...

#BiH