Članak

Iz MCP BiH za Patriju: Nemamo tačan datum isporuke vakcina iz Covax-a

BiH je ukupno naručila i platila 1.232.000 vakcina putem Covax mehanizma.

SARAJEVO, (Patria) -  Iako je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković 11. marta objavila datume i količine vakcina koje bi u BiH trebale stići iz Covax mehanizma, iz Ministarstva civilnih poslova BiH nisu mogli potvrditi tačan datum isporuke.

„Ministarstvo civilnih poslova BiH nema još tačan dan isporuke cjepiva. Prema neformalnim informacijama koje dobijamo u kontaktima sa predstavnicima COVAX-a, očekujemo da će isporuke početi naredne sedmice“, navode iz MCP BiH u odgovoru za Patriju.

Turković je objavila da je u razgovoru sa generalnim direktorom za susjedstvo i pregovore o proširenju Maciejem Popovskim obaviještena da vakcine stižu 23. marta i to 24.300 doza Pfizer/BioNTech, 29. marta 36.000 doza vakcina AstraZeneca, 22. aprila 76.000 doza vakcina AstraZeneca.

BiH je ukupno naručila i platila 1.232.000 vakcina putem Covax mehanizma. Međutim, zbog kašnjenja i stalnog pomjeranja datuma entiteti su pokrenuli nabavku vakcina. Tako je RS već u nekoliko navrata nabavila rusku vakcinu Sputnik V, dok je i FBiH naručila 500.000 vakcina Sputnik V, a prvih 100.000 trebalo bi stići naredne sedmice.

#BiH