Članak

Turski stručnjaci u Općoj bolnici, Izetbegović ih odbila: Mandić mora zaustaviti njenu samovolju

Ovaj dvojac vrhunskih ljekara iz Turske je došao u Sarajevo na poziv ministra zdravstva Kantona Sarajevo Harisa Vranića.

SARAJEVO, (Patria) - U Sarajevo su stigli ljekari iz Turske kako bi prenijeli svoja iskustva u liječenju Covid pacijenata. Voditelj Covid centra u Američkoj bolnici u Istanbulu prof. dr. Bilgin Sait, specijalista interne medicine i doc. dr. Siran Keske, infektolog radit će danas i sutra zajedno s osobljem Covid tima Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“.

Ovaj dvojac vrhunskih ljekara iz Turske je došao u Sarajevo na poziv ministra zdravstva Kantona Sarajevo Harisa Vranića, kako bi kolegama prenijeli svoja iskustva u liječenju pacijenata od Covid-19.

Uz ministra Vranića goste je primio prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice i prim. dr. Ednan Drljević, šef Infektivnog odjeljenja i pored ostalog ih informisali o aktuelnoj situaciji s pandemijom koronavirusa i načinu liječenja i zbrinjavanja velikog broja pacijenata u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Medicinski stručnjaci su potom započeli vizitu na intenzivnoj njezi, a planiran je obilazak svih (181) pacijenata hospitaliziranih u Covid odjelu. Sutra, drugog dana posjete, uvaženi gosti će održati predavanje za medicinsko osoblje koje se brine o Covid pacijentima, a planiran je nastavak zajedničkog rada na odjelu.

Dobra saradnja između dvije bolnice je uspostavljena ranije, a ljekari su putem video - linka razmjenjivali mišljenja i razgovarali o svim nedoumicama vezanim za liječenje Covid pacijenata.

Iako je bilo planirano da ovi stručnjaci posjete i KCUS generalna direktorica Sebija Izetbegović je to odbila i u dopisu koji je uputila ministru Vraniću "citirala Pravilnik Ljekarske komore KS" tražeći da se ljekarima iz Turske izdaju privremene licence kao i da oni trebaju dostaviti potvrde o nekažnjavanju i Projekat saradnje!

“U te svrhe trebali biste dostaviti Ljekarskoj komori KS projekat saradnje sa institucijom iz koje dolaze, potvrdu o članstvu i aktivnostima u Ljekarskoj komori zemlje porijekla i Potvrdu o poštivanju etičkih principa struke, odnosno da se protiv podnositelja zahtjeva ne vodi disciplinskih postupak koja ne smije biti starija od tri mjeseca”, navodi se u odgovoru KCUS-a koji potpisuju Sebija Izetbegović i Erna Mehmedika-Suljić.

S obzirom da je KCUS federalna institucija očekuje se da se uključi i federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić kako bi se zaustavila samovolja Izetbegović koja je prvo odbila prijem pacijenata određujući sama kvote za smještaj, a sada i posjetu turskih stručnjaka. Postavlja se pitanje da li je na KCUS-u zaista toliki broj pacijenata i zašto bi se bilo šta krilo u ovoj situaciji. Zato bi Mandić trebao što prije reagirati i donijeti jasne naredbe KCUS-u koje će Izetbegović morati ispuniti ili je smijeniti. 

#BiH