Članak

PARLAMENT UŽIVO Okončana rasprava o stanju s pandemijom, slijedi usaglašavanje 60 zaključaka

Prijedlog Komisije je usvojen, a Dautbegović položila zakletvu i potpisala izjavu.

SARAJEVO, (Patria) - U Sarajevu je počela vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, na kojoj se očekuje više zaključaka i donošenje odluka o saniranju situaciji s pandemijom.

16:43 Fadil Novalić, premijer FBiH, zahvalio se zastupnicima na današnjoj raspravi i zaključcima, te napomenuo da je Vladi FBiH potrebna svaka pa i psihološka podrška.

Potom je predsjedavajući Mirsad Zaimović dao pauzu od 90 minuta, u kojoj će biti održana sjednica Odbora za zdravstvo, gdje će se pokušati usaglasiti 55 zaključaka klubova i zastupnika plus 5 zaključaka Odbora.

16:39 Okončana je višesatna rasprava zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. 

Uskoro bi trebalo početi usklađivanje velikog broja zastupničkih i zaključaka Klubova i glasanje o njima. 

15:22 Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH predložio je rok za Vladu FBiH od 72 sata da predloži precizne finansijske garancije za održivost privrednih subjekata i da dostavi informaciju šta je urađeno u pripremi za realizaciju Plana imunizacije protiv Covid - 19 virusa u FBiH.

"Pred nama je veoma težak zadatak vratiti povjerenje privrednika koji su prepušteni sami sebi i sasvim je razumljiva briga sa njihove strane. Zabrinjavajuća je činjenica da je administrativni proces nabavke vakcine zapravo najlakši korak u čitavom procesu imunizacije, a i to Vlada nije bila u stanju pravovremeno obaviti. Teži dio ovoga procesa je masovna tehnička i logistička realizacija, stoga je potrebno što skorije, a u nekom razumnom roku imati precizne odgovore na ova dva pitanja", kazao je Čolpa na sjednici.

15:06 Zastupnik SBB Adin Huremović kazao je da neće diskutovati treba li primiti vakcine ili ne, ali je rekao da generacijama koje dolaze treba ostaviti pravo na slobodu mišljenja. 

“Istovremeno, nema potrebe pričati o Evropi i svijetu. Šta je to sve nama u ratu dala Evropa? Oduzela nam je ono najvažnije, oružje za odbranu”, poručio je Huremović. 

Istovremeno, Huremović je zamolio sve one koji od BiH prave sadaka državu i da na taj način ne nabavljaju vakcine.

13:50 Marijan Klaić predsjednik Kluba HDZ-a BiH kazao je da ovaj Klub nije za lockdown, te da treba podržati donošenje pooštrenih mjera uz proporcionalnost. 

Predsjednik Kluba SDA Adnan Efendić kazao je da je apsurdno zatvarati Tešanj, Živinice ili USK, jer je Vlada KS “nesposobna i nema snage donijeti mjere, a situacija je zabrinjavajuća”.

Adnan Efendić je prije izlaganja zaključaka napravio nedopustiv prekršaj, kazavši u prilog ne zatvaranju Federacije BiH da tu “posotje entitetske granice i da zbog toga zatvaranje ne bi imalo smisla”. 

Ako se Efendić već poziva na Ustav BiH, morao bi znati da entiteti u BiH nemaju granice, već postoji međuentitetska linija razdvajanja. Jer, Efendić bi kao federalni zastupnik morao znati da granice ima samo jedinstvena, nezavisna i suverena država Bosna i Hercegovina. 

13:07 Dopredsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bošković pozvao je sve da izbjegnu političke sukobe i prepirke i počnu raditi za građane. 

Dodao je da bi se danas prvo trebalo riješiti pitanje vakcina, pa onda mjera. 

“I kada riješimo vakcine, imat ćemo mjere”, poručio je Bošković.

Sve zastupnike u Predstavničkom domu pitao je jesu li zadovoljni cjepivom koje je Vlada FBiH dogovorila, njegovom cijenom i porijeklom. 

“Nisam pristalica da izađemo iz COVAX mehanizma, iako je svijet licemjeran i zbog toga nije profunkcionisao. Slažem se tu s premijerom Novalićem da je vakcina geopolitičko pitanje. Pozivam zastupnike da radimo pritisak na Vladu da se i dalje radi na nabavci”, dodao je Bošković.

12:57 U sukob replikama uključio se Salko Zildžić iz SDA kazavši da je velika razlika u sposobnosti Vlade FBiH i one u Kantonu Sarajevo. 

“Pogledajmo rezultate i vidjet ćete mnogo bolje stanje u onom što radi Vlada FBiH u odnosu na Facebook vladu Kantona Sarajevo”, poručio je Zildžić Mašiću. 

12:55 Na repliku je replikom odgovorio Damir Mašić kazavši da je Kamber malo prespavao i replikom politizirao svari. 

“Mi iz Kluba SDP smo predložili 19 kvalitetnih zaključaka. Druga stvar je što bi ste vi nama uveli verbalni delikt, pa da ovaj sjednica bude pu pike ne važi. Ja se vama zahvaljujem i svim ostalim u Parlamentu jer smo mi Vladu FBiH natjerati da nabavlja vakcine”, poručio je Mašić i pozvao da se ne kantonizira problem. 

Pozvao je Kambera na malo sabura.

12:51 U raspravu se replikom uključio Asim Kamber, kazavši da je Mašićeva diskusija narušila politički prihvatljiv nivo populizma. 

Kazao je da se on javlja iz općine u kojoj zadnja dva dana nema zaraženih, a ima ukupno zaraženih i da bi uvođenje istih mjera za cijelu Federaciju bilo pogubno, a naročito za općine poput Sanskog Mosta.

12:48 Alma Kratina, predsjednica Kluba DF-a kazala je da očekuje da će na kraju sjednice imati cjelovitu informaciju koja će umiriti građane. 

Dodala je da vakcinacija nije počela, a da se stalno podgrijavaju strahovi građana. 

“Svi smo svjesni činjenica iz proteklog perioda, što je dovelo do pogoršane epidemiološke situacije. Klub DF podržava struku i odgovorno ponašanje. Podržavamo sve zaključke Odbora za zdravstvo, a mi nemamo ništa preće od zaštite zdravlja stanovništva”, poručila je Kratina. 

Kako kaže grozno je što su se neki zvaničnici vakcinisali u zemljama regiona.

12:28 U ime Kluba SBB obratila se Sanela Prašović Gadžo koja je kazala da se ponekad čini da Predstavnički dom FBiH ne može uraditi nešto, ali da je takvo stajalište pogrešno jer je na zaključcima prošle sjednice ovog doma formirano ad hoc tijelo. 

Kazala je da se Federalna uprava civilne zaštite uključi u pomaganje.

“Smatram skandaloznim da kada je došla ponuda iz Rusije za nabavku vakcina je ministrica Bisera Turković ignorisala to. To dovodi do toga da oni koji su odgovorni prave najveće greške. Zbog toga mora postojati odgovornost i pozivam pravosuđe da to prati”, istakla je Prašović Gadžo.
 

12:13 Predsjednik Kluba SDP Damir Mašić je kazao da je ovaj Klub sa kolegicama i kolegama iz opozicije uputio zahtjev za održavanje vanredne sjednice. 

“Došli smo u situaciju da po ko zna koji put zakonodavna vlast tjera izvršnu vlast da radi ono što joj je posao. Očito se pravi vaga da li ići sa mjerama stabilizacije zdravstvene slike ili ići u aspektu zaštite ekonomije. Klub SDP smatra da treba zaštititi i zdravlje i ekonomiju. Tražimo da se donesu mjere za cijelu FBIH, a od Vlade tražimo da donese novi zakon koji će pomoći svima koji su pogođeni pandemijom”, dodao je Mašić. 

Sve zaključke SDP pročitajte ovdje.

12:07 Predsjednik Odbora za zdravstvo Predstavničkog doma FBiH Mirsad Kacila saopćio je zaključke ovog odbora: 


1. Dati veće ingerencije Federalnom kriznom štabu Federalnog ministarstva zdravstva prilikom donošenja uniformnih mjera koje se odnose na suzbijanje brzog širenja zaraze izazvane virosum SARS -CoV-2 za područje cijele Federacije BiH.

2. Pooštriti kontrolu već donesenih mjera koje se odnose na suzbijanje posljedica izazvanih COVID virusom za područje cijele FBiH.

3. Traži se da informacije o situaciji zdravstvenog stanja u FBiH, na dnevnoj bazi daje Federalni krizni štab, na osnovu informacija prikupljenih od svih kantona u FBiH.

4. Podrška ad hoc tijelu za nabavku vakcina.

5. Zahtijevanje obaveznog PCR testa prilikom ulaska u BiH, ukoliko Parlament FBiH ima ingerencije za to. 

Kacila je iznio podatak da je u KS u januaru umrlo 72, u februaru 82, a u posljednjih šest dana 106 osoba i napomenuo da su to samo podaci preduzeća Pokop. 

12:00 Predsjedavajući Predstavničkog dom Mirsad Zaimović pozvao je da se izbjegne predlaganje politikantskih zaključaka. 

11:55 Zastupnicima se obratila i Marina Bera iz Kriznog štaba, a kazala je da se zauzetost kapaciteta kreće od sedam do 36,8 posto. U ostalim kantonima to nije ni blizu 30 posto.

Istakla je da je uobičajena praksa u drugim zemljama da se donošenje restriktivnijih mjera prepusti nižim nivoima, odnosno lokalnim vlastima. 

“Međutim zbog pojave novih sojeva koji se ubrzano šire i smrtnih slučajeva, Krizni štab je prema Vladi uputio prijedlog restriktivnijih mjera. Na neki način smo tražili i ravnotežu kako bi se očuvao život. Rukovođeni smo time da Krizni štabovi ne donose odgovarajuće mjere u skladu sa situacijom”, dodala je Bera. 

Dodala je da se kontinuirano vrši raspodjela donacija i jačanje zdravstvenog sistema. Oprema se dodjeljuje u odnosu na procenat stanovništva. 

Napomenula je da postoji problem s kisikom. 

“Problem je na tržištu s kisikom, jer su povećane potrebe za kisikom. Pregovori se vode i kroz Ured premijera i sa UNDP. Situacija je za sada stabilna”, kazala je Bera. 

Navela je Bera da je KCUS dobio i sekvencioner i da je do sada sekvencionirano šest novih, britanskih sojeva, a u procesu je sekvencioniranje još 18 sojeva. 

Na Veterinarskom sistemu sekvencionirano je 35 sojeva. Utvrđena je pojava 12 različitih sojeva. 

Osim britanskog, utvrđen je i češki soj. 

“Svi ovi sojevi odlikuju se bržom prenosivosti i do 50 posto, što u konačnici vodi ka pogoršanju situacije”, kazala je Bera. 

11:46 Nakon Novalića obratio se federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić kazao je da su restriktivne mjere u FBiH stupile na snagu 10. novembra 2020. godine.

“Samo da ne zaboravite da mi nismo bez mjera. Tada smo mjere donijeli jer je situacija s epidemijom bila pogoršana. Te mjere odnosile su se na smanjenje broja dozvoljenog za boravak u zatvorenom i na otvorenom. Očito se nismo pridržavali mjera, niti su one kontrolirane što smo vidjeli na slikama iz raznih restorana”, dodao je Mandić. 

Dodaje da je u istim mjerama ograničeno kretanje od 23:00 do 05:00 sati. 

Kako kaže, iako je vremenom situacija postala bolja, Krizni štab je bio mišljenja da mjere treba zadržati, između ostalog zbog rizika koji se javljao i u vrijeme praznika, sezone skijanja i početka nastave. 

11:27 Zastupnicima se obratio Fadil Novalić, premijer Federacije koji je rekao da će krenuti od vakcina, koje su “geopolitičko” pitanje, za koje se bore predsjednici najjačih država. 

“Na sastanku u Predsjedništvu BiH uz prisustvo sva tri člana i predsjedavajućeg Vijeća ministara, te entitetskih premijera 25. februara informisani smo da se ne zna kada će krenuti nabavka vakcina preko COVAX sistema. Niko do tada nije namjeravao uzeti ovlaštenja države. Osim RS koja ima običaj da radi sve paralelno državom”, poručio je Novalić. 

Kako kaže, ruski carinici će propratiti vakcine do BiH. 

Dodao je da su tri kantona počela s procedurama nakon tog sastanka. 

“Od sastanka u Predsjedništvu BiH Vlada FBiH je počela proceduru nabavka vakcina Sputnik V i danas očekujemo potpis od ruskog Fonda po cijeni od 14,31 eura. Prva isporuka očekuje se naredne sedmice, a ostavili smo mogućnost i drugim kompanijama”, dodao je Novalić.  

Dodaje da su dobrim mjerama uspjeli sanirati ekonomske posjedice pandemije.

"Ukidanje lockdowna imalo je posljedice da imamo manji pad BDP od većine zemalja u regiji. Izvukli smo pouke da pandemija ne djeluje isto u svim krajevima. U rebalansu smo 230 miliona KM prebacili na niže nivoe da saniramo posljedice na nižim nivoima vlasti", pojasnio je Novalić.

Zaključio je da "strategija treba biti ista i da ona nudi prilično lokaliziranu borbu", dodao je Novalić

11:00 Uoči početku sjednice Mandatsko imunitetska komisija predložila je verifikaciju mandata novoj zastupnici Majri Dautbegović. 

Prijedlog Komisije je usvojen, a Dautbegović položila zakletvu i potpisala izjavu.

Potom je usvojen dnevni red sa samo jednom tačkom. 


 

#BiH