Članak

Bojni otrov uspaničio građane mostarskog naselja Opine

Curenje otrova nije zabrinulo nadležne institucije

Zabrinuti građani mostarskog naselja Opine javili su Patriji da je su blizini njihovog naselja ostavljene dvije boce bojnog otrova klor koji je curio iz boca. Od jučer na apel građana su reagovali samo pripadnici MUP-a i Vatrogasne jedinice. Vatrogasci su uz upotrebu zaštitnih maski zavrnuli boce, ali prema tvrdnjama mještana iz jedne otrov i dalje izlazi.

-    Eto kakav je ovaj naš Mostar, od jučer se ne može pronaći niko ko je nadležan da otrov ukloni iz blizine naselja. Prema onom što smo sami mogli saznati količina otrova koja je ovdje može biti opasna po život stanovnika. Vatrogasci su već dva puta dolazili, nema civilne zaštite, inspekcija još nije došla. Ovdje nadležni ne brinu o našim životima, rekao nam je Nijaz Muratović.

Boce su pronađene jučer nakon radnog vremena, a otrov se osjeti na udaljenosti od 50 - etak metara. Prve kuće naselja od 3.500 stanovnika su udaljene stotinjak metara- Posljednje informacije s terena govore da će ipak  vatrogasci odnijeti boce i predati ih civilnoj zaštiti.

-    Tako su nam sada rekli. Čekamo da vidimo hoće li tako biti. Vatrogascima stvarno svaka čast, jedino su oni uvijek na prvoj liniji zaštite života građana, pa i sada iako ja mislim da ovo nije njihov posao, rekao nam je Muratović.

S komšijama naš sagovornik je cijelu noć dežurao kako bi u slučaju obilnijeg širenja otrova alarmirali stanovništvo. Ostaje gorak okus sporosti i nebrige nadležnih za zdravlje građana. Problem je i svijest pojedinaca koji su očigledno imali namjeru istresti otrov kako bi na otpadu zaradili nekoliko desetina maraka. Naš sagovornik je izrazio i sumnju da je otrov možda i djelovao na počinitelje koji su boce ostavili otvorene.

#BiH